Šarlota s rybízovým želé

Šarlota s rybízovým želé
0 hodnocení01:15
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • červeného rybízu 500 g
  • vody 500 ml
  • cukru krupice nebo želírovacího cukru 180 g
  • mléka 250 ml
  • smetany 33% 500 ml
  • žloutků 6
  • krupicového cukru 80 g
  • vanilkový cukr 1
  • rybízového likéru 50 ml
  • jemně mleté želatiny 10 g
  • cukrářských piškotů 200 g
  • trochu oleje na potření mísy

Postup

1 1. Rybíz očistíme, asi dvě třetiny, dáme vařit s vodou, pomačkáme a vaříme, dokud ovoce nepustí šťávu, a pak přecedíme přes jemné síto. Čirou šťávu dále svaříme na polovinu, během vaření sbíráme pěnu a mícháme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.
2 2. Připravíme si 2 nerezové mísy s kulatým dnem o objemu asi 2 l a menší asi 1,5 l. Větší mísu vypláchneme studenou vodou, na dno vložíme část kuliček rybízu a zalijeme teplým rosolem. Menší misku z vnější strany potřeme olejem a vložíme doprostřed větší mísy s rosolem a naplníme ji podle potřeby studenou vodou.
3 Mezi stěny nasypeme zbylé kuličky rybízu a dáme chladit. Svaříme si mléko s polovinou smetany a odstavíme z ohně.
4 3. Žloutky ušleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem do husté pěny a smícháme se směsí horkého mléka a smetany. Krém za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Práškovou želatinu necháme podle návodu na obalu nabobtnat v pár lžících vody a rozmícháme v horké směsi. Nakonec vmícháme rybízový likér a vychladíme. Úplně nakonec přidáme šlehačku.
5 4. Mísu s rosolem vyndáme z ledničky, vyjmeme menší misku a vzniklý prostor naplníme částí krému, poklademe několika piškoty, opět potřeme krémem a takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí. Končíme vrstvou krému a chladíme minimálně 3 hodiny.

Mohlo by Vás zajímat

Citronový cheesecake
1. SMÍCHEJTE SUŠENKY S MÁSLEM Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vezměte oteví...
 · 01:05
Maminčina jahodová mňamka
Připravíme si dortovou formu, kterou těsně před použitím vypláchneme ledovou vodou. Z pudinku, vody a cukru připravíme falešnou želatinu. Pud...
 · 01:05 · 00:20
Žravé řezy
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okraj...
 · 01:05 · 00:20 · 01:00 · 
Barevná zima (bezlepkový moučník)
1. Piškot: V míse dobře rozšleháme vejce s cukrem a vlažnou vodou. Do hmoty opatrně zamícháme mouku Mantler a kypřicí prášek. Těsto vylijeme na s...
 · 01:05 · 00:20 · 01:00 ·  · 00:01
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...