Čínské maso pěti vůní

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • Maso pěti vůní - je studený pokrm čínské kuchyně. Může být připraveno z hovězí kližky, z vepřového jazyka, hovězího srdce, jater a to jako jednotlivé druhy nebo v libovolných kombinacích. Místo větších kusů hovězí kližky můžeme vařit i malé špalíčky velké
  • Suroviny:
  • hovězí kližky 2 kg
  • krupicového cukru 12 lžic
  • oleje 1 lžíce
  • mleté skořice 1 lžíce
  • soli 3 lžíce
  • kmínu 2 lžičky
  • práškového nebo strouhaného oddenku zázvoru 1 lžíce
  • 2-3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy 2
  • hvězdičky badyánu 3

Postup

1 Postup přípravy:
2 Hrnec (může být tlakový) rozehřejeme a na dno nalijeme lžíci oleje. Do horkého oleje přidáme dvě lžíce cukru a za stálého michání připravíme tmavě hnědý karamel. Když se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavíme z ohně a vložíme do něho maso podélně rozdělené na jednotlivé svaly. Delší svaly překrojíme napříč. Maso zalijeme teplou vodou tak, aby bylo ponořeno. Vodu osolíme, přidáme zbylý cukr a všechno koření. Koření můžeme zašít do gázy a vložit je do hrnce pohromadě podobně jako bouquet garni. Hrnec uzavřeme pokličkou a vodu přivedeme k varu, ihned oheň zmírníme a zvolna vaříme asi 3 hodiny nebo až je maso měkké. Po uvaření necháme maso v nálevu vychladnout a uložíme do chladničky. Před podáváním je krájíme na tenké plátky až druhý den, kdy je dostatečně ztuhlé. Plátky masa podáváme na míse obložené zeleninou, případně je vhodně doplněníme strouhaným křenem. Pokud je nálev málo kořeněný, můžeme k masu podávat pikantní omačku připravenou z 0,5 dílu octa, 0,5 dílu vody, 1 dílu sójové omáčky a podle chuti lisovaným stroužkem česneku.

Mohlo by Vás zajímat

Vepřová kýta Moravanka
Maso omyjeme, naklepeme a osolíme. Plátky masa obalíme ve strouhance a vajíčku. Na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Poté maso vložíme do peká...
Drůbeží pirožky
1. Maso z pečeného nebo vařeného kuřete umeleme na strojku, promícháme s natvrdo uvařenými a posekanými vejci, osolíme a okořeníme. 2. Je-li sm...
 · 
Kuřecí roláda
1. Kuře nařízneme podél páteře a ostrým nožem snímáme maso ze žeber. Vykostíme křídla a stehna a na jejich kůži uděláme uzel, aby nádivka nevyték...
 ·  · 01:10
Domácí huspenina
Postup přípravy: Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl,...
 ·  · 01:10 · 00:45
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...