Celozrnný bochník

Celozrnný bochník
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • POTŘEBUJEME:
  • pšeničných vloček,45 g lněného semínka 150 g
  • bílé polohrubémouky a trochu hladké na poprášení 500 g
  • gcelozrnné mouky 125
  • slunečnicových semen,20 g soli 60 g
  • aktivního sušeného droždí 7 g
  • asi350 ml vlažné vody
  • slunečnicový olej navymazání
  • mléko na potření
  • pšeničné vločkyna ozdobu

Postup

1 1.
2 POTŘEBUJEME: 150 g pšeničných vloček,45 g lněného semínka, 500 g bílé polohrubémouky a trochu hladké na poprášení, 125 gcelozrnné mouky, 60 g slunečnicových semen,20 g soli, 7 g aktivního sušeného droždí, asi350 ml vlažné vody, slunečnicový olej navymazání, mléko na potření, pšeničné vločkyna ozdobu
3 2.
4 Pšeničné vločky a lněné semeno promíchámes horkou vodou a 30 minut nechámepod pokličkou stát.
5 3.
6 Mouku, slunečnicová semena, sůl a droždívmícháme do směsi vloček a semen.
7 4.
8 Přilijeme vlažnou vodu a vařečkou zadělámeměkké, nelepivé těsto.
9 5.
10 Vypracujeme těsto, uděláme z něj kouli,dáme do vymazané mísy, přikryjeme fóliípotřenou olejem a necháme v teple 1 až 11hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.
11 6.
12 Vykynuté těsto na pomoučeném váleještě 2–3 minuty zpracujeme a vytvořímez něj bochník.
13 7.
14 Bochník dáme na plech, pokryjemefólií a necháme znovu v teple kynoutcca 20–30 minut. Poté ho potřeme mlékem,posypeme pšeničnými vločkami a pečemev troubě předehřáté na 230 °C (plyn 8) asi 10minut, pak zmírníme teplotu na 200 °C (plyn 6)a pečeme ještě cca 20–25 minut.
15 8.
16 Poklepáním na spodní část bochníkuzjistíme, zda je upečený; měl by znít dutě.Necháme vychladnout.

Poznámka

Bílé pečivo jste vyměnili za to celozrnné dle pravidel správné výživy už dávno a také máte ve vašem obchodě ten nejoblíbenější celozrnný chléb. Možná si, když ho kupujete, říkáte, jak musí být složité takovou pochoutku vytvořit. Ale zas tak náročné to nen

Mohlo by Vás zajímat

Tmavý chléb
Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody, všechno důkladně promíchejte. Pokud...
00:55 · 
Naučte sa upiecť biely chlieb
Chlebové tipy a triky • Cesto na chlieb by malo byť skôr vlhkejšie ako suchšie. Keď je príliš tuhé, horšie kysne. • Väčšina receptov odporúča d...
00:55 ·  · 02:25
Bezlepkový chléb se sušenými rajčaty
Předehřejte troubu na 180 (horkovzdušnou na 160) °C. Do velké mísy prosijte mouku, sůl a kypřící prášek. Do jiné nádoby nalijte podmáslí a přidej...
00:55 ·  · 02:25 · 01:15 · 
Rychlý irský chléb
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přili...
00:55 ·  · 02:25 · 01:15 ·  · 00:50
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...