
Chléb s vlašskými ořechy z Francie (v obrázcích). kategorie: chléb
SUROVINY
Na 1300g bochník:
Na přípravu tohoto chleba se pužívá plně vyhnětené chlebové těsto podle receptu ZDE
220 g vlašských vylopaných ořechů
Na přípravu tohoto chleba se pužívá plně vyhnětené chlebové těsto podle receptu ZDE
220 g vlašských vylopaných ořechů
POSTUP
Díky velkému množství ořechů struktůra těsta, barva a chuť se změní.
Zde najdete jak vpracovat ořechy a jak vytvožit bochník chleba z již připraveného základního těsta.
.......................................................................................................................................................................................
Po konečném hnětení základního těsta ho položit na vál a zploštit ho. Posypat ho ořechy a těsto několikrát přeložit. Přitlačit na vál a znovu přeložit a začít hníst po několik minut.
Vložit těsto do mísy a přikryté nechat na teplém mástě nakynout po 1,5 hodiny. Těsto se pravděpodobně zdvojnásobí v objemu a pod povrchem by měly být vidět bublinky.
Znovu několikrát přeložit těsto a přikrýt ho a nechat kynout asi 45min. před vytvarováním do bochníku.
Několikrát nechat přeložit těsto na sebe, přendat ho na vál a zhrnout ho lehce dohromady mezi zakulacenými dlaněmi. Pracovat takto na suchém vále, až vznikne hladká koule.
Těsto musí ještě jednou vzejít a to nejlépe ve chlebovém košíku vyloženém pomoučeným ubrouskem. Těsto se tam vloží hladkou stranou dolů. Přikrýt a nechat vzejít po 1,5 hodiny, nebo až je těsto měkké a pórovité.
Mřížku v troubě dát do spodní 0,333333333333333 trouby. Předehřát troubu na 230°C. Máte-li pizza kámen nebo vypálené cihly, tak je tam rozložit. Nemáte-li tak použít těžký plech bez okraje, který se teplotou nezkroutí. Položit těžkou litinovou, nebo jinou těžkou pánev na dno plynové trouby, nebo v elektrické troubě přímo na tepelný článek (některé troubu to nemají rády, tak dát další mřížku úplně dolů).
Připravit si lahev s vodou. Asi 2 minuty předtím, než se dá chléb do trouby, tak otevřít dveře, trochu odstoupit a nalít vodu na pánev. Ihned zavřít dveře, aby se pára v troubě udržela (pochopitelně zde je výborná parní trouba). Mezi tím vyklopit nakynutý chléb zhůru nohama na dřevěnou lopatu, nebo na plech bez okraje a nechat ho sklouznout na kámen, nebo rozehřátý těžký plech.
Snížit teplotu na 200°C a péct chléb po 40-50min, nebo až je velice hnědý. Přendat chléb na mřížku a nechat ho úplně vychladnout před nakrojením.
Cléb vydrží po 3 dny postavený řeznou stranou dolů na prkénku. Nebo vzduchotěsně zabalený se může zmrazit na 1 měsíc. Rozmražuje se zabalený při pokojové teplotě.
Původní kuchyní tohoto receptu je Francie
Zde najdete jak vpracovat ořechy a jak vytvožit bochník chleba z již připraveného základního těsta.
.......................................................................................................................................................................................
Po konečném hnětení základního těsta ho položit na vál a zploštit ho. Posypat ho ořechy a těsto několikrát přeložit. Přitlačit na vál a znovu přeložit a začít hníst po několik minut.
Vložit těsto do mísy a přikryté nechat na teplém mástě nakynout po 1,5 hodiny. Těsto se pravděpodobně zdvojnásobí v objemu a pod povrchem by měly být vidět bublinky.
Znovu několikrát přeložit těsto a přikrýt ho a nechat kynout asi 45min. před vytvarováním do bochníku.
Několikrát nechat přeložit těsto na sebe, přendat ho na vál a zhrnout ho lehce dohromady mezi zakulacenými dlaněmi. Pracovat takto na suchém vále, až vznikne hladká koule.
Těsto musí ještě jednou vzejít a to nejlépe ve chlebovém košíku vyloženém pomoučeným ubrouskem. Těsto se tam vloží hladkou stranou dolů. Přikrýt a nechat vzejít po 1,5 hodiny, nebo až je těsto měkké a pórovité.
Mřížku v troubě dát do spodní 0,333333333333333 trouby. Předehřát troubu na 230°C. Máte-li pizza kámen nebo vypálené cihly, tak je tam rozložit. Nemáte-li tak použít těžký plech bez okraje, který se teplotou nezkroutí. Položit těžkou litinovou, nebo jinou těžkou pánev na dno plynové trouby, nebo v elektrické troubě přímo na tepelný článek (některé troubu to nemají rády, tak dát další mřížku úplně dolů).
Připravit si lahev s vodou. Asi 2 minuty předtím, než se dá chléb do trouby, tak otevřít dveře, trochu odstoupit a nalít vodu na pánev. Ihned zavřít dveře, aby se pára v troubě udržela (pochopitelně zde je výborná parní trouba). Mezi tím vyklopit nakynutý chléb zhůru nohama na dřevěnou lopatu, nebo na plech bez okraje a nechat ho sklouznout na kámen, nebo rozehřátý těžký plech.
Snížit teplotu na 200°C a péct chléb po 40-50min, nebo až je velice hnědý. Přendat chléb na mřížku a nechat ho úplně vychladnout před nakrojením.
Cléb vydrží po 3 dny postavený řeznou stranou dolů na prkénku. Nebo vzduchotěsně zabalený se může zmrazit na 1 měsíc. Rozmražuje se zabalený při pokojové teplotě.
Původní kuchyní tohoto receptu je Francie
Recept "Chléb s vlašskými ořechy z Fran..." porušuje má autorská práva.
KOMENTÁŘE

Nový komentář

Eugen Letý © 2004 - 2022
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.