Chlebové vláčné houstičky.

Chlebové vláčné houstičky.
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na 30 porce

  • malé moučné oloupané brambory, nakrájené na 5cm dílky 2
  • sáčky sušených kvasnic, nebo 50g čerstvých kvasnic 2
  • cukru + špetka 2 lžíce
  • kyšky, pokojové teploty 250 ml
  • másla rozehřátého a zchladlého + více na plastický film a mísu 90 g
  • soli 4 lžičky
  • 6,5 hrnků chlebové mouky + více na vál 4,5

Postup

1 Uvařit brambory, slít je a uschovat 250ml vody. Rozmačkat brambory a dát je stranou.
2 Nechat zchladnout vodu z brambor. Posypat ji sušenými kvasnicemi a špetkou cukru. Našlehat, až jsou kvasnice rozpuštěné. Nechat je stát tak dlouho, až zpění, asi po 5min.. (kvásek z čerstvých kvasnice připravit obvyklým způsobem).
3 Do mísy vložit brambory, kvásek, zbývající cukr, kyšku, 4 lžíce másla a sůl. Postupně přidávat mouku, až vznikne lepivé těsto. Pokračovat v hnětení.
4 Jinou mísu vymazat máslem a vložit do ni těsto. Přikrýt ho pomaštěným plastickým filmem a nechat ho vzejít do dvojitého objemu asi 1 až 1,5 hodiny.
5 Předehřát troubu na 190°C. Umístit mřížky do vrchní a spodní 0,333333333333333 trouby. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Zbouchnout těsto pěstí a přendat ho na trochu pomoučený vál. Pomocí pomoučeného válečku vyválet těsto na 2cm. Nakrájet těsto na 5cm široké pruhy a ty nakrájet na trojůhelníky, nebo čtverce. Poskládat je na plechy s 3cm odstupem.
6 Povrch houstiček potřít zbývajícími 2 lžícemi másla. Přikrýt je a nechat znovu vzejít asi po 15min.
7 Péct houstičky po 18-20min. Podívat je teplé, nebo při pokojové teplotě. Mohou se také před podáváním nahřát.

Mohlo by Vás zajímat

116.dalamánky-grahamky od Zorka.
Při hnětení přidat ještě 3-4 lžíce hladké mouky a je to OK. Po vykynutí tvarovat dalamánky, nechat ještě chvíli na plechu kynout, říznout nožem,...
Preclíky (čechtovská)
Mouku na vále osolíme a můžeme opepřit bílým pepřem. Dáme žloutek a zaděláme kváskem. Přidáme sádlo a mléko dle potřeby tak, aby bylo těsto vláčn...
 · 00:25 · 
Naučte sa upiecť biely chlieb
Chlebové tipy a triky • Cesto na chlieb by malo byť skôr vlhkejšie ako suchšie. Keď je príliš tuhé, horšie kysne. • Väčšina receptov odporúča d...
 · 00:25 ·  · 02:25
Slaninovosýrové houstičky
Mouku prosijeme, osolíme, přidáme cukr, sušené droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Nakonec přidáme změklé máslo a vše zpracujeme do hladkého tě...
 · 00:25 ·  · 02:25 · 02:00
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...