Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Ostatní sladké > Gáta
 

Gáta

Gáta
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Náročnost
středně
obtížný
Počet zobrazení
1107x
Autor: neuveden

SUROVINY

Těsto:
1200 g hladká mouka
200 g rozpuštěné máslo
15 g kvasnice
5 g sůl
400 ml mléko
žloutky na pomazání
Náplň:
800 g hladká mouka
400 g cukr moučka
1 sáček - vanilkový cukr
400 g máslo

POSTUP

Těsto: Promíchejte droždí, mouku a teplou vodu nebo mléko (35 °?) a nechte 2 hodiny kynout. V následujícím pořadí přimíchejte cukr, mléko, sůl. Přidejte kvásek, promíchejte, přisypte mouku a během 10 minut zpracujte těsto. Dejte na teplé místo kynout půl hodiny. Těsto vyválejte na placku 1,5 – 2 mm, pomažte rozehřátým máslem, čtyřikrát přeložte – pokaždé promazávejte máslem. Postup opakujte 3-5 krát. Náplň: hladkou mouku utřete s máslem, moučkovým cukrem, vanilkou až vznikne rozsýpavá hmota jako na drobenku. Náplň se může dávat dvěma způsoby: 1. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte tenkou placku, doprostřed rozložte náplň a přikryjte druhou plackou. Kraje spojte, aby náplň zůstala uzavřena. 2. Z těsta vyválejte tenkou placku, rozložte náplň, okraje spojte a vytvarujte kouli. Dejte spojem dolů a znovu opatrně vyválejte placku, aby se těsto nepotrhalo. Gáta má tradiční tvar – je to placka velikosti dezertního talířku o tloušťce 2-2,5 mm. Před pečením se gáta ozdobí tak, že se několikrát otiskne tupá strana nože. Gátu pomažte žloutkem a pečte 30 minut – nejdříve na vyšší stupeň, po 15 minutách teplotu ztlumte.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2018
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.