Gáta

Gáta
0 hodnocenísnadné
Sdílet Označení

Suroviny

na 4 porce

Postup

1 Těsto: Promíchejte droždí, mouku a teplou vodu nebo mléko (35 °?) a nechte 2 hodiny kynout. V následujícím pořadí přimíchejte cukr, mléko, sůl. Přidejte kvásek, promíchejte, přisypte mouku a během 10 minut zpracujte těsto. Dejte na teplé místo kynout půl hodiny. Těsto vyválejte na placku 1,5 – 2 mm, pomažte rozehřátým máslem, čtyřikrát přeložte – pokaždé promazávejte máslem. Postup opakujte 3-5 krát.
2 Náplň: hladkou mouku utřete s máslem, moučkovým cukrem, vanilkou až vznikne rozsýpavá hmota jako na drobenku.
3 Náplň se může dávat dvěma způsoby:
4 1. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte tenkou placku, doprostřed rozložte náplň a přikryjte druhou plackou. Kraje spojte, aby náplň zůstala uzavřena.
5 2. Z těsta vyválejte tenkou placku, rozložte náplň, okraje spojte a vytvarujte kouli. Dejte spojem dolů a znovu opatrně vyválejte placku, aby se těsto nepotrhalo.
6 Gáta má tradiční tvar – je to placka velikosti dezertního talířku o tloušťce 2-2,5 mm. Před pečením se gáta ozdobí tak, že se několikrát otiskne tupá strana nože.
7 Gátu pomažte žloutkem a pečte 30 minut – nejdříve na vyšší stupeň, po 15 minutách teplotu ztlumte.

Poznámka

KR-734. Kuchyně národů bývalého Sovětského svazu - Arménská kuchyně.