Knedlíky z tvarohového těsta

Knedlíky z tvarohového těsta
0 hodnocení00:45
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • POTŘEBUJETE:
  • hrubé mouky 250 g
  • vejce 1
  • másla 30 g
  • tvarohu (může být měkký 200 g
  • ale i tvrdý, nastrouhaný)
  • mléka 120 ml
  • špetku soli
  • ovoce, které máte rádi 500 g
  • Na ozdobení:
  • másla, rozpuštěného 50 g
  • rozdrobeného nebo 50 g
  • nastrouhaného tvarohu
  • krupicového nebo 30 g
  • moučkového cukru

Postup

1 1. VYPRACUJTE TĚSTO
2 Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak
3 přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.
4 2. VYPECKUJTE OVOCE
5 Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
6 3. TVARUJTE KNEDLÍKY
7 Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo
8 být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.
9 4. POSYPTE CUKREM
10 A TVAROHEM
11 Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).
12 Ovocné knedlíky jsou opravdu letním jídlem. A chcete-li si je ještě vylepšit, nabízíme několik tipů. Vedle tvarohových knedlíků můžete zkusit třeba ovocné knedlíky z bramborového těsta. Že byste v nich raději viděli zelí a uzené? Vůbec ne, bramborové knedlíky plněné ovocem se stanou letním hitem. Nastrouháte brambory, přidáte mouku, kypřicí prášek a sůl, dvě vejce a mléka jen tolik, abyste zadělali tužší těsto. Knedlíky naplňte ovocem a vařte pět až sedm minut, dokud nevyplavou na povrch. Posypte strouhaným perníkem, cukrem a polijte máslem.
13 Ovocné kynuté knedlíky
14 A máte-li rádi kynutou klasiku, nabízíme další jednoduchý recept. Droždí nadrobíte do hrnku, přidáte kostku cukru a 125 ml mléka. Poté těsto promícháte a necháte v teple vzejít. Do půl kila prosáté mouky přidáte vzešlý kvásek a druhou polovinu mléka s rozmíchaným vejcem. Osolíte a vypracujete tuhé těsto, které poprašte moukou a nechte přibližně hodinu v teple kynout.
15 Dále postupujte obvykle, jen hotové knedlíky ještě přikryjte utěrkou a nechte potom asi čtvrt hodiny kynout. Po vyjmutí každý knedlík několikrát propíchněte vidličkou, aby z něj vyšla pára.

Mohlo by Vás zajímat

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Z těsta děláme na vále placičky, poklademe je ovocem případně dosladíme, dobře zabalíme. Dávka krupičky se řídí tuhostí těsta. Vkládáme do vroucí...
 · 
Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
Mouku smícháme se solí a zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše smícháme. Do částečně prochladlého těsta přidáme žloutky a ...
 · 
Ovocné knedlíky z krupicového těsta
Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši. Do prochladlé vmícháme vejce, sůl, cukr a tolik mouky, aby vzniklo husté těsto. Z něj pak balíme knedlíky ...
 · 
Ovocné knedlíky od pražky
Uděláme vláčné těsto, které plníme ovocem a uvaqříme.
 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...