Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Předkrmy > Tortila
 

Tortila

Tortila
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Počet porcí
4
Časová náročnost
20 min.
Počet zobrazení
6125x
Autor: neuveden

SUROVINY

Postup přípravy:
Instantní směs na kukuřičnou kaši smícháme s vodou a solí. Vypracujeme na husté těsto. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a ihned začneme dělat tortilly. Tortilly můžeme tvarovat např. pomocí dna pánve se zabaleným těstem mezi dvěma polyethylenovými nebo
hliníkovými foliemi. Tortily z uvedeného těsta se však lépe připravují pomocí válečku, neboť toto těsto je více lepivé, na rozdíl od hmoty vyrobené z originální kukuřičné instantní mouky masa harina (viz níže), která poskytuje hmotu spíše sušší až lámavo
Po sejmutí vrchní Al-folie je položíme odkrytou stranou na rozpálenou plotýnku. Spodní alobal je teď nahoře. Po chvíli, tj. až se tortila prohřeje, sejmeme alobal a tortilu obrátíme a pečeme po druhé straně asi půl až jednu minutu. Upečené tortily by měly
Když nám tortily zbudou a máme je uschováné např. v lednici či jinde a oschnou, tak je namočenou dlaní navlhčíme a po chvíli je položíme na rozpálen

POSTUP

Postup přípravy:
Instantní směs na kukuřičnou kaši smícháme s vodou a solí. Vypracujeme na husté těsto. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a ihned začneme dělat tortilly. Tortilly můžeme tvarovat např. pomocí dna pánve se zabaleným těstem mezi dvěma polyethylenovými nebo hliníkovými foliemi. Tortily z uvedeného těsta se však lépe připravují pomocí válečku, neboť toto těsto je více lepivé, na rozdíl od hmoty vyrobené z originální kukuřičné instantní mouky masa harina (viz níže), která poskytuje hmotu spíše sušší až lámavou. Vyválíme 2 až 3 mm silné placky o průměru 12 až 20 cm a hned je pečeme nebo smažíme. Pokud k tvarování tortil použijeme alobalu, pak je můžeme upéci takto:
Po sejmutí vrchní Al-folie je položíme odkrytou stranou na rozpálenou plotýnku. Spodní alobal je teď nahoře. Po chvíli, tj. až se tortila prohřeje, sejmeme alobal a tortilu obrátíme a pečeme po druhé straně asi půl až jednu minutu. Upečené tortily by měly být vláčné, horké, lehce opečené, s bublinami a s charakteristickou vůní. V Mexiku se dávají do velké nádoby z vydlabané tykve. My je před podáváním vložíme mezi dvě čisté utěrky.
Když nám tortily zbudou a máme je uschováné např. v lednici či jinde a oschnou, tak je namočenou dlaní navlhčíme a po chvíli je položíme na rozpálenou plotýnku nebo do větší vrstvy středně ohřátého oleje. Za častého obracení je během půl minuty ohřejeme. Po nahřívání v oleji však nesmí být tortilly křupavé, ale vláčné! Proto je, po vyjmutí a okapání oleje, promneme v mokrých dlaních.
Pro některé recepty (např. tostadas) můžeme připravovat tortilly i křehké, případně je i s náplní dále opékat aj.

Poznámka DDK:
Tortilla - je kukuřičná placka vyráběna jihoamerickými (mexickými) indiánkami již po tisíce let stále stejným způsobem. Je to i dnes oblíbený chléb na americkém kontinentě. V dnešní době je snadno připravován z kukuřičného těsta - správně vlhkého, nelepivého, nelámavého a vláčného za použití instantní jemné kukuřičné mouky zvané masa harina. V Mexiku ji vyrábějí v licenci US-firmy. Původně se tortily vyráběly pracněji z hmoty zvané nixtamal(čti ništamal), vyrobené z uvařených kukuřičných zrn s přídavkem nehašeného vápna. Zrna byla jemně rozmělněna třením nebo dnes se již používá masový mlýnek. Pro originální recepty můžeme použít jako náhradu konzervu sladkých kukuřičných zrn i s nálevem. Zrna dvakrát pomeleme na masovém mlýnku nebo je rozmixujeme, osolíme a upečeme tortilly; další vodu již nepřidáváme. Tortilly jsou základem rychlého občerstvení tacos a jsou také součástí hlavních chodů - enchiladas (enčilád).

Tacos - jsou měkké nebo křehké tortilly smotané do ruličky a naplněné v podstatě čímkoliv jedlým, např. strouhaným sýrem, rajčaty, paprikami, saláty, olivy, koriandrem, cibulkami, česnekem, avokádem atd. a to vše je vždy spojeno pálivými omáčkami. Tacos jsou považovány v obecně za sendviče do ruky.

Enchiladas - je tortilla se silně pálivou omáčkou, náplní (maso, fazole, sýr) a ozdobou (cibule, sýr, olivy, zelené byliny). Před podáváním je ohříváme nebo zapékáme. Enčilády jsou považovány za hlavní chod.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2020
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.