Kapr na červeném víně s jemnými bylinkovými knedlíčky

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • filátek z kapra 600 g
  • sůl
  • pepř
  • citron na zakápnutí ryby
  • olivový olej na pokapání ryby
  • švestkových povidel 50 g
  • kvalitního červeného vína 150 ml
  • jemné knedlíčky s bylinkami
  • starších rohlíků 200 g
  • mléka 250 ml
  • vejce 2
  • másla 50 g
  • hrubé mouky 40 g
  • strouhanky 40 g
  • dlaň sušené majoránky 1
  • hrst nasekané čerstvé petrželky 1
  • stroužek česneku 1
  • muškátového květu 1 špetka
  • sůl
  • bílý pepř
  • vlašských ořechů 15 g
  • mandlí (oloupané půlky) 15 g
  • sušených vypeckovaných švestek (nakrájených na půlky) 40 g
  • hoblina citrónové kůry
  • tymiánu 1 špetka
  • cukru 1 špetka

Postup

1 1. porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout
2 2. filety kapra opečeme na pánvi na oleji kůží dolů, jakmile jsou téměř hotové, vyjmeme je a dáme stranou
3 3. do stejné pánvičky k oleji přidáme švestková povidla, víno, dobře promícháme, přidáme vlašské ořechy, sušené švestky a půlky loupaných mandlí, dochutíme solí a cukrem, pepřem, tymiánem; pokud je omáčka příliš hustá, zředíme vodou nebo rybím vývarem, necháme projít varem a vložíme zpět kapří filety kůží dolů a krátce podusíme až je maso zcela hotové
4 1. rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme je mlékem s rozšlehanými vejci, solí, muškátovým květem, prolisovaným česnekem a necháme dobře prosáknout
5 2. po chvilce je pokropíme rozehřátým máslem, přimícháme mouku, strouhanku, majoránku a petrželku, případně dochutíme solí a pepřem, vypracujeme těsto, které dáme do lednice na půl hodiny odpočinout
6 3. z těsta tvarujeme malé knedlíčky velikosti ping-pongového míčku (16 kusů knedlíčků), vaříme v osolené vodě 6 minut. Při podávání můžeme lehce zakápnout olivovým olejem

Mohlo by Vás zajímat

Dušené rybí filé v hořčičné omáčce
Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na kousky. Povaříme jej ve 300 ml osolené vody přibližně 8 minut. Necháme okapat a vývar si zachytíme. Mezití...
 · 00:30
Rybí ragů na starořecký způsob
Rybu pokapeme citronovou šťávou, posypeme nasekanou bazalkou a necháme odležet. Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme kořenovou zeleninu,...
Filé zapečené s nivou
Filé posypeme kořením na ryby a na pánvi zprudka opečeme. Vložíme do vymazaného pekáčku. Filé zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme nivou. Dám...
Candát sečského chataře
Candáta nakrájíme na porce, osolíme, a v troubě pečeme na másle. Když je ryba skoro měkká, posypeme ji strouhanými oříšky, přelijeme máslem a dop...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...