Rizoto s houbami a sýrem

Rizoto s houbami a sýrem
0 hodnocení01:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • 300?g rýže na rizoto (Carnaroli nebo Roma) 2 lžíce másla 2 stroužky česneku, oloupané 1 nakrájenou cibuli 100?ml bílého vína 50?g sušených (předem namočených) hub nebo 400?g čerstvých 60?g strouhaného sýra typu parmazán (Gran Moravia) 3 lžíce olivového ol
  • eje 1?l horkého masového vývaru sůl, případně pepř na dochucení

Postup

1 1. Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.
2 2. Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte. Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže ‚al dente‘.
3 3. V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.

Poznámka

Místo polévky se v Itálii setkáte s ‚primi piatti‘ neboli ,vstupními jídly‘. Rýže v rizotu by, podobně jako těstoviny, měla být vláčná, ale ne rozvařená.

Mohlo by Vás zajímat

Srbské rizoto
Na rozehřáté slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa, osolíme a opečeme po všech stranách. Maso zaprášíme paprikou, zalij...
Houby s rýží
Rýži dovaříme. Houby očistíme, nakrájíme, osolíme a okmínujeme a podusíme na tuku. Hotové houby promícháme s rýží a podáváme pokapané s kečupem. ...
Zeleninové rizoto
Rýži propláchneme horkou vodou a uvaříme podle návodu na obalu nebo v osolené vařící vodě po dobu asi 15 minut, podle druhu rýže. Scedíme ji, pro...
 · 00:30 · 
Naučte sa pripraviť talianske rizoto
Jemné, krémové a plné čerstvej zeleniny - také je pravé „risotto primavera". Ľahko sa pripravuje, a navyše je pomerne rýchlo na stole. 1. PRI...
 · 00:30 ·  · 00:25
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...