Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Slané moučníky > Yorkshirský pudink
 

Yorkshirský pudink

Yorkshirský pudink
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Počet porcí
4
Časová náročnost
120 min.
Počet zobrazení
1842x
Autor: neuveden

SUROVINY

200 g hladká mouka, prositá a bez kypřícího prášku(!)
dvě špetky soli
špetka pepře
2 vejce
150 ml mléka100 ml vody
2 lžíce tuku vypečeného z hovězí pečeně (roastbeefu)
pekáč o rozměru asi 27 x 23 cm nebo formičky v plechu na mafinky

POSTUP

Yorkshirský pudink je další součást tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor.
Příprava těsta:
Do mísy prosijeme hladkou mouku. Mouku prosiváme do velké prostorné mísy a síto nad ní držíme pěkně vysoko. Když totiž koupíme mouku v pytlíku je ze všeho toho skladování a dopravy hodně udusaná a je potřeba ji dobře provzdušnit. K mouce přidáme trochu soli a do yorshirského pudinku patří i trochu pepře. Potom uděláme doprostřed mouky důlek a kam rozklepneme dvě vejce. Teď si na to vezmeme elektrický šlehač a do části mouky zašleháme vajíčka. Během šlehání je třeba metlou trochu pohybovat (kroužit) a mouka se tak do vajíček pěkně zapracovává. Potom moučná směs trochu zhoustne. Teď se podíváme čím to zředit.
Když děláme yorkshirský pudink ze dvou vajec a 200 g mouky tak tam dáme asi 150 ml mléka a 100 ml vody. Dohromady tedy čtvrtlitru tekutiny. A teď budeme postupně zapracovávat tekutinu do mouky s vejci.
Znovu zapneme šlehač, ale teď potřebujeme i druhou ruku, tak raději podložíme pod mísu utěrku, aby se nám při míchání nehýbala a nemuseli ji držet. Nebojme se, neudělají se žmolky, metla to všechno zvládne a zamíchá pěkně mouku do tekutiny. Takže necháme běžet ruční mixer a jen přilíváme a přilíváme kapalinu. Nakonec získáme pěkné hladké těstíčko. Neškodí je ještě trochu prošlehat. Těsto si můžeme připravit předem, podle toho jak nám to zapadá do našeho dopoledního programu nebo klidně ho dělat až na poslední chvíli. Staromodní kuchaři tvrdí, že se těsto musí udělat předem a nechat odpočinout, ale mezi oběma způsoby opravdu není žádný rozdíl. Těsto na yorkshirský pudink máme připravené, necháme ho stát a jen ho později v pravý okamžik nalijeme do pekáče.
Pečení yorkshirského pudinku:
Když už máme hotovou hovězí pečeni a maso zatím uložené na teplém místě a již odpočívá po tepelném šoku, použijeme dvě lžíce tuku z vypečeného z tohoto masa na vymazání pekáče pro pudink. Pekáč dáme do trouby o teplotě 220°C asi na 10 minut prohřát, pak ho postavíme na zapnutý hořák sporáku, . . a když se již začne kouřit z tuku, tak to je ta správná chvíle . . . nalijeme do něho připravené těsto. Pekáč rychle dáme zpátky do trouby a necháme zde těsto 25-30 minut péci než nabude. Tak získáme nadýchaný yorkshirský pudink. Yorkshirský pudink nejčastěji pečeme pro nedělní oběd v troubě současně s opékanými bramborami. Před podáváním nejdříve vyjmeme brambory, protože yorkshirský pudink ten se musí podávat šupito-presto . . . až na poslední chvíli. Necháme ho tedy ještě chvilku v troubě, zatím co si prohlédneme opečené brambory. Jsou jistě právě takové, jak vypadat mají - správné opečené brambory. Musí být hezky křupavé a zlatavě opečené na povrchu, měkké a rozplývavé uvnitř. Nakonec tedy vyndáme z trouby yorkshirský pudink. Pokud pečeme v pekáči, rozdělíme pak pudink na 6 až 8 dílů. Pudink je pevný na povrchu a uvnitř je měkký a nadýchaný. Právě takový jaký má yorkshirský pudink být.

Odkazy na související recepty příloh tradičního anglického svátečního oběda:
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2019
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.