Nejlepší svíčková na světě

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • králík nebo falešná svíčková 1
  • anglická slanina
  • větší cibule 3
  • mražené zeleniny pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel) 2
  • bobkové listy 2
  • olej
  • sůl
  • masoxy 2
  • nové koření, pepř celý černý, worchestrová omáčka
  • citrónová šťáva
  • smetana ke šlehání
  • mouka
  • brusinky
  • houskový knedlík

Postup

1 Poté, co se rozhodnete pro maso (králík, hovězí) si připravíte množství koření (králík víc, hovězí méně). Králíka rozporcujete, stačí čtvrtky, hovězí upravujete vcelku. Maso orestujete na oleji a na chvíli odložíte na talíř. Na témže oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibulku a zeleninu, kterou jste předtím propláchli vlažnou vodou a nechali odkapat. Na dno pekáče rozložíte zeleninu, na ni položíte maso, posypete na kostičky nakrájenou zeleninou, lehce osolíte, rozdrobíte masoxy, přidáte nové koření, celý pepř, bobkový list, podlijete vodou a v zakrytém pekáči zvolna pečete. Aby bylo maso křehké, přiléváte vodu pod maso během celého pečení tak, abyste měli dost výpeku. Svíčkovou pečte klidně i 2 hodiny, pomaličku, aby se všechny chutě a vůně dokonale prolnuly. Po upečení maso vyndejte a přikryjte, aby nezchladlo a neztmavlo. Ze zbytku směsi vyndejte koření, ale ne všechno, pár kuliček nechte, aby byla omáčka pikantní. Směs rozmixujte (kuchaři, profíci, by mi za to nejspíše utrhli hlavu, ale udělejte to a budete překvapeni) až do úplné hladké omáčky. Omáčku vlijte do hrnce a přiveďte do varu. Ve vlažné vodě si rozšlehejte hladkou mouku na zahuštění a do ní přilijte smetanu. Zahustěte omáčku a ještě chvilku povařte. Dochuťte worchestrovou omáčkou a citrónovou šťávou, popřípadě dosolte. Hotová omáčka by měla mít žlutohnědou barvu. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami. Rada na závěr: místo solení používejte při pečení raději masox. Dodá masu masu a šťávě lepší chuť a lépe ochutí i maso.

Mohlo by Vás zajímat

Kyselo mistra Šmerdy
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme společně se slaninou nakrájenou na jemné nudličky. Přidáme vepřové maso nakrájené také na nudličky. Dusíme ve...
 · 
Dědova koprová omáčka
Na másle opražíme mouku, kterou zalijeme studeným vývarem a necháme povařit. Přilijeme sladkou smetanu a přidáme jemně posekaný kopr. Nakonec v...
 ·  · 00:30 · 
Koprová omáčka
Bílá (univerzální) omáčka: Nechejte v hrnci rozpustit máslo a vmíchejte mouku tak, abyste si udělali máslovou jíšku. Do jíšky vlijte vařící výva...
 ·  · 00:30 ·  · 00:30 · 
Křenová omáčka
Bílá (univerzální) omáčka: Nechejte v hrnci rozpustit máslo a vmíchejte mouku tak, abyste si udělali máslovou jíšku. Do jíšky vlijte vařící výva...
 ·  · 00:30 ·  · 00:30 ·  · 00:30 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...