Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Uzené maso > Spišské párky
 

Spišské párky

Spišské párky
 
  • přidat obrázek ...
 
**
Počet porcí
4
Náročnost
středně
obtížný
Počet zobrazení
3434x
Autor: neuveden

SUROVINY

Ingredience:
Poměr surovin:
55 % libového vepřového masa
45 % tučného vepřového masa.
Koření na 10 kg spišských párků:
150 g sladké papriky
200 g soli
(v některých oblastech je zvykem dávat z poloviny sladkou papriku a z poloviny papriku pálivou).

POSTUP

Příprava: K přípravě se používá čerstvého libového vepřového masa z kýty a plece a tučného vepřového masa z ramínka a bůčku, popřípadě z krkovičky. K přípravě spišských párků je nejvhodnější maso třetí až čtvrtý den po porážce. Libové vepřové maso i tučné vepřové maso se každé zvlášť nakrájí na 5 cm kostky. Jedlá sůl se promíchá se sladkou paprikou a směs se rozdělí na dva díly. Polovina směsi soli a papriky se promíchá s libovými kostkami, druhá polovina se promíchá s tučnými kostkami. Osolené maso se odděleně umačká do smaltovaných nebo dřevěných nádob a dá se do příštího dne zaležet. Druhý den se každé maso zvlášť umele na strojku na maso s destičkou s otvory průměru 3 nebo 4 mm. Umleté libové maso se vloží do větší nádoby a promíchá se, prohněte s pitnou vodou v množství odpovídajícím 0,25 až 0,333333333333333 váhy libového masa. Přidáním pitné vody získají párky na šťavnatosti. Do dobře rozmíchaného libového masa se zamíchá umleté tučné vepřové maso tak, aby bylo rozmícháno, ale aby zůstala drobná světlá zrna ve směsi. Hotová směs se plní ruční nabíječkou nejlépe do skopových střívek nemáme-Ii je, do vepřových vyčištěných střívek. Střívka předem pomoci nálevky propláchneme. Párky ve vepřových střívkách jednotlivě neoddělujeme, ale překrucováním na dílky zhotovujeme párky v pramenech. Konce pramene zavážeme motouzem. Ve skopových střívkách oddělujeme porce ve váze asi 120 g, uprostřed je překroutíme a konce párku zamáčkneme tak, aby byly stěny střívek na sebe přitisknuty. Uzením zaschnou natolik, že obsah nevytéká. Po naplněni udíme párky ve vyhřáté udírně asi 1 hodinu horkým kouřem, pak oheň zasypeme a douzujeme ještě jednu hodinu. Správně vyrobené spišské párky se vyznačuji mimořádnou šťavnatosti, a použijeme-li z poloviny pálivé papriky, pak i výraznou chuti.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2019
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.