Česneková panenka s pečenými brambůrky
Postup
1 Z očištěné panenky nakrájíme čtyři 200 g porce, které osolíme (asi lžičkou soli) a naložíme do marinády z 60 ml olivového oleje, jemně nasekaného česneku a drobně pokrájené petrželky. Uložíme do ledničky a necháme marinovat do druhého dne. Občas masem otočíme.
2 Druhý den připravíme brambory. Podle kvality jejich slupky je oškrábeme (nebo ne) a promícháme se zakysanou smetanou, solí a trochou olivového oleje. Vložíme do trouby rozpálené na 250°C.
3 Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a maso na něm opékáme ze všech stran asi 10 minut - za průběžného potírání marinádou. (Dobře to jde štětcem.) Po deseti minutách maso vyndáme z pánve, přendáme do pekáče k bramborám a pečeme dalších dvacet minut. Maso jednou obrátíme a brambory občas prohrábneme a prohodíme.
4 Kousíčky česneku nám během opékání zhnědly a zhořkly, proto je z výpeku odstraníme děrovanou lžící nebo něčím podobným. (Já jsem pánev naklonila, výpek nechala stéct k jedné straně, česnekové drobky nahrnula nahoru a potom je odstranila pomocí papírové utěrky.)
5 Výpek znovu zahřejeme, zasypeme moukou, prosmažíme ji spolu s odpečky z masa a posléze zalijeme vodou. Necháme zredukovat, abychom dosáhli jemné omáčky, odpovídající naší představě.
6 Pokud je šťávu nutné dochutit, použijeme granulovaný česnek, sůl a pro barvu trochu tmavé sojové omáčky.
7 Upečenou panenku servírujeme se smetanovými bramborami a přeléváme malým množstvím šťávy z výpeku.
8 Zdroj: Původně se jednalo o recept odkoukaný z televizního pořadu Kluci v akci, já jsem přidala brambory, dopékání v troubě a výrobu sosíku.
Mohlo by Vás zajímat
1. Pokrajame maso na pruzky
2. Dajte rozhorucit maso na velku panvicu
3. Nalejte do nej trochu oleja, vlozte maso a nechajte ho piect, aby dost...
· 00:45 ·
1. Nejdříve panenku odblaníme, pak protkneme kousky česneku.
2. Na velkou pánev poklademe slaninu na nudličky nakrájenou a opečeme. Slaninu dá...
· 00:45 · · 01:20 ·
1. začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém skútru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko,...
· 00:45 · · 01:20 · · 01:20
Kotlety rukou zlehka proplácáme a nařízneme několika ráznými řezy až ke kosti tak, aby nám vzniklo několik ´prstů´ silných asi tak jako ukazováče...
· 00:45 · · 01:20 · · 01:20 · 00:30
Komentáře