Česneková panenka s pečenými brambůrky

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • vepřové panenky 800 g
  • stroužků česneku 8
  • svazek čerstvé petrželky
  • mořská sůl
  • brambor 1 kg
  • zakysané smetany 250 ml
  • olivový olej (asi 60 ml na marinádu, pár lžic na brambory a 2 lžíce na opékání)
  • hladké mouky 1 lžíce

Postup

1 Z očištěné panenky nakrájíme čtyři 200 g porce, které osolíme (asi lžičkou soli) a naložíme do marinády z 60 ml olivového oleje, jemně nasekaného česneku a drobně pokrájené petrželky. Uložíme do ledničky a necháme marinovat do druhého dne. Občas masem otočíme.
2 Druhý den připravíme brambory. Podle kvality jejich slupky je oškrábeme (nebo ne) a promícháme se zakysanou smetanou, solí a trochou olivového oleje. Vložíme do trouby rozpálené na 250°C.
3 Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a maso na něm opékáme ze všech stran asi 10 minut - za průběžného potírání marinádou. (Dobře to jde štětcem.) Po deseti minutách maso vyndáme z pánve, přendáme do pekáče k bramborám a pečeme dalších dvacet minut. Maso jednou obrátíme a brambory občas prohrábneme a prohodíme.
4 Kousíčky česneku nám během opékání zhnědly a zhořkly, proto je z výpeku odstraníme děrovanou lžící nebo něčím podobným. (Já jsem pánev naklonila, výpek nechala stéct k jedné straně, česnekové drobky nahrnula nahoru a potom je odstranila pomocí papírové utěrky.)
5 Výpek znovu zahřejeme, zasypeme moukou, prosmažíme ji spolu s odpečky z masa a posléze zalijeme vodou. Necháme zredukovat, abychom dosáhli jemné omáčky, odpovídající naší představě.
6 Pokud je šťávu nutné dochutit, použijeme granulovaný česnek, sůl a pro barvu trochu tmavé sojové omáčky.
7 Upečenou panenku servírujeme se smetanovými bramborami a přeléváme malým množstvím šťávy z výpeku.
8 Zdroj: Původně se jednalo o recept odkoukaný z televizního pořadu Kluci v akci, já jsem přidala brambory, dopékání v troubě a výrobu sosíku.

Mohlo by Vás zajímat

Kotanyi - Gyros na Grecku kuchynu
1. Pokrajame maso na pruzky 2. Dajte rozhorucit maso na velku panvicu 3. Nalejte do nej trochu oleja, vlozte maso a nechajte ho piect, aby dost...
 · 00:45 · 
Pečená vepřová panenka se zelenými fazolkami
1. Nejdříve panenku odblaníme, pak protkneme kousky česneku. 2. Na velkou pánev poklademe slaninu na nudličky nakrájenou a opečeme. Slaninu dá...
 · 00:45 ·  · 01:20 · 
Vepřová panenka a špenátové ravioli
1. začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém skútru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko,...
 · 00:45 ·  · 01:20 ·  · 01:20
Hastrmanova ruka
Kotlety rukou zlehka proplácáme a nařízneme několika ráznými řezy až ke kosti tak, aby nám vzniklo několik ´prstů´ silných asi tak jako ukazováče...
 · 00:45 ·  · 01:20 ·  · 01:20 · 00:30
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...