Domácí kroupová jelítka

Domácí kroupová jelítka
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • INGREDIENCE:
  • velkých krup (10) 1,2 kg
  • čerstvé vepřové krve (1 1,5 kg
  • l) 5
  • vnitřního sádla 800 g
  • velké cibule 3
  • vařených vepřových plic 500 g
  • vařeného masa (drobné kousky 500 g
  • které nebyly použity do tlačenky)
  • slezinku
  • sůl
  • mletý pepř
  • třený česnek
  • majoránka
  • silná vepřová střeva nebo umělá salámová (tlačenková střívka)
  • špejle

Postup

1 POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy uvaříme v mírně osolené vodě do měkka ve větším množství vody. Vaříme-li kroupy v hrnci z litiny nebo se zabroušeným dnem na plotně, nemícháme v průběhu vaření. Kroupy promícháme, až jsou uvařené a necháme je prochladnout. Před vařením kroupy vždy dobře propláchneme v horké a pak studené vodě, až je voda čistá. Prochladlé kroupy zalejeme scezenou krví, dobře rozmícháme a necháme ustát. Kroupy nikdy předem nemastíme, tzn. než je zalejeme krví. Jinak by kroupy nenasákly krví. Vnitřní sádlo nakrájíme na kousky a vyškvaříme. Sádlo slijeme ze škvarků a v něm usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibuli. Vařené plíce a slezinku semeleme (pokud nám zůstaly kůže, tak je semeleme také) spolu se škvarky z vnitřního sádla. Veškeré drobné zbytky vařeného masa nasekáme na drobno. Vše promícháme s kroupami. Ochutíme solí, kořením a třeným česnekem Podle potřeby upravíme hustotu mastnou polévkou. Kroupy plníme do silných, dobře vypraných střev a špejlujeme. Můžeme také plnit do tlačenkových nebo salámových střev. Vaříme zvolna v horké vodě při 90°C, až nám při vpichu špejlí neteče ani růžová šťáva. Vařená jelítka opláchneme ve studené vodě, rozložíme na prkénko a necháme v chladné místnosti zatuhnout. V průběhu chladnutí musíme jelítka několikrát otočit.

Mohlo by Vás zajímat

Domácí tlačenka
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme ...
Domácí huspenina
Maso z hlavy, nožičky i kůži omyjeme v teplé vodě,očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme 1 cibuli, sůl, kuličky pepře a bobko...
 · 02:00
Žemlová jelítka
Na výrobu žemlových jelítek se používá tučných vepřových laloků, masa z hlav, škvarků i se sádlem, krájených žemlí, vepřové krve a polévky, kořen...
 · 02:00
Marinované plněné kotlety od naší Jaruš`
Kotlety (můžeme i vykostit), opatrně naklepeme, rozřízneme a uděláme kapsu. Plníme orestovanou slaninou, na kterou navršíme smaženou cibulku, pok...
 · 02:00 · 01:00
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...