Jitrnice

0 hodnocenísnadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • vařeného vepřového masa (hlava, lalok, boky) 1200 g
  • syrových jater 200 g
  • žemle a 250 g voda na namočení žemle 400 g
  • mletého česneku se solí 30 g
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • vývar z masa cca 200 ml
  • střeva vepřová tenká

Postup

1 Housky vyždímáme od vody a smícháme s najemno mletými játry, aby se houska stejnoměrně obarvila, pak promícháme s masem (měkké, křehké maso nasekáme kolíbacím nožem na hrubší kostičky, tvrdší maso a maso s kůžičkami umeleme na masovém strojku), přidáme namletý česnek se solí, pepř, majoránku, sůl, horký vývar z masa a dobře promícháme.
2 Hotový prejt plníme do připravených střívek, zašpejlujeme a necháme volně táhnout (zvolna vaříme) 10–15 minut (uvařené jitrnice vyplavou na povrch a špejle se dá ve střívku snadno pootočit) v masovém vývaru, poté ochladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
3 Pro konzumaci jitrnice pak opékáme na sádle nebo ohříváme v masovém vývaru či vodě.

Mohlo by Vás zajímat

Vepřová roláda plněná prejtem
1. Maso rozkrojíme aby vznikl plát. Ten přes mikroténovou fólii z obou stran naklepeme. Osolíme a opepříme. Poklademe plátky slaniny. Jitrnice n...
01:50 · 
Jitrnice
Výroba jitrnic a jelítek vyžaduje znalost ručního špejlování střev. Zašpejlováním musí být střevo zcela uzavřeno, aby při vaření neunikla část ob...
01:50 · 
Jitrnice
Housky vyždímáme od vody a smícháme s najemno mletými játry, aby se houska stejnoměrně obarvila, pak promícháme s masem (měkké, křehké maso nasek...
01:50 · 
Jitrnice
Příprava: Výroba jitrnic a jelítek vyžaduje znalost ručního špejlování střev. Zašpejlováním musí být střevo zcela uzavřeno, aby při vaření neuni...
01:50 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...