Moravský vepřový vrabec

0 hodnocení00:30
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • vepřového ramínka nebo plecka 300 g
  • vepřového bůčku s kostmi 300 g
  • sůl
  • kmín
  • velká cibule 1

Postup

1 Plecko nebo ramínko vykostíme a nakrájíme na kousky velké asi 5 x 8 cm. Na stejné kousky nakrájíme i bůček. Maso osolíme, potřeme utřeným česnekem, dáme do pekáčku, okmínujeme, vedle masa položíme kosti, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, podlijeme a v troubě upečeme ze všech stran dozlatova a dochřupava - jako škvarečky. Během pečení odebíráme přebytečný tuk, maso přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso dáme na mísu, z okrajů pekáčku seškrábneme připečenou šťávu, trochu podlijeme a povaříme i s kostmi, které pak odstraníme. Podáváme např. s jemným bramborovým knedlíkem nebo chlupatými knedlíky a kyselým zelím nebo např. jihomoravským dušeným kysaným zelím .
2 Jiřina Šejbalová ve své mini kuchařce Vaříme na chatě (Krhanice 1968) se svěřila, že k vepřovým vrabcům se zelím dělá zapékané bosáky - což jsou bramborové nočky. Přípravu jídla popisuje takto:
3 Zapékané bosáky s vepřovými vrabci
4 Bosáky děláme den napřed, před vepřovými vrabci a zelím. Čtyři nebo pět větších brambor oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme ustát a slijeme vodu. Osolíme a dáváme tolik hrubé mouky, až je těsto tuhé jako na noky. Vykrajujeme nočky a vaříme v osolené vodě. Hotové bosáky dáme do větší mísy, aby nebyly moc na sobě a víc oschly a necháme do druhého dne.
5 Druhý den děláme vrabce:
6 Prorostlé vepřové maso asi 0,75 až 1 kilo, nakrájíme na větší kousky. Osolíme, okmínujeme, maličko podlijeme a necháme pod pokličkou trochu změknout. Když se šťáva z masa opět vpije, zase malinko podlijeme. Přidáme k masu rozkrojenou cibuli a dáme do spolu trouby již bez pokličky. Maso často podléváme, ale jen málo, jen tak aby se nespálilo v ne příliš horké troubě, až jsou vrabci zlatí.
7 Uvaříme kyselé zelí a na osmažené cibulce je necháme vysmahnout. Oschlé bosáky nakrájíme, dáme do pekáče k masu trochu opéci. Pak přidáme zelí, vše zamícháme a necháme v mírné troubě spéci dohromady.

Mohlo by Vás zajímat

Vepřový záhorácký závitek
Očištěný vepřový bůček bez kůže vykostíme, nakrájíme na plátky, naklepeme, paličkou, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem.Na sádle osmahn...
Neuvěřitelný vepřový koláč.
Přesít mouku do mísy, přidat žloutky a přikrýt je trochou mouky. V kastrolku smíchat vodu se sádlem, položit na prudký oheň, rozpustit sádlo a př...
 · 
Bádenský vepřový závitek
Zubereitung Die Schnitzel klopfen, würzen, mit der halben zerdrückten Knoblauchzehe und Senf bestreichen und mit den Schinkenscheiben belegen. D...
 ·  · 00:30 · 
Vepřový gyros s rýží
Maso opláchneme, zlehka naklepeme, potřeme olejem, kečupem a posypeme kořením Gyros. Necháme uležet v chladu. Nejlépe do druhého dne, nebo alespo...
 ·  · 00:30 ·  · 00:45
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...