Vepřová pečeně surimi

Vepřová pečeně surimi
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Vepřo:
  • vepřové pečeně nebo kýty 500 g
  • mletá lahůdková nebo uzená paprika
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • hrudka sádla;
  • Sosík:
  • cibule 1
  • worcesteru 1 PL
  • plátečky sušených hub 3
  • černého piva 1 dl
  • masová šťáva (voda, vývar);
  • hladká mouka;
  • Knedlo:
  • bleskové houskové knedlíky (bleskové – tzn. žádné párání, to musí být jenom hukot);
  • Zelo:
  • syrové pekingské zelí

Postup

1 Maso zprudka opečeme na sádle, osolíme, opepříme a okmíníme, důkladně zabalíme do alobalu, hodíme do pece a jdeme si po svých. Asi tak po hodině vytáhneme balíček z pece – a zpravidla si při tom spálíme pazoury. Až vyjmenujeme všechna nejsprostější slova, která známe, opatrně propíchneme alobal a z balíčku vyždímáme šťávu. Sloupneme staniolovou slupku a maso lehce dozlatovíme na grilu nebo v peci dokřupava.
2 Na zbylém tuku po opečení masa osmahneme nakrájenou cibulku, přilijeme šťávu vydojenou z alobalu, přidáme pár plátků sušených hub (pouze na ovonění), trošku vývaru nebo vody, worcester, případně dosolíme nebo dovegetíme. Povaříme, pak přidáme hladkou mouku rozmíchanou v panákovi černého piva a za stálého míchání přivedeme do hebka. Nakonec omáčku prosijeme přes síto.
3 Opečené maso obalíme v lahůdkové mleté paprice, jako kdybychom dělali debrecínku. Syrové zelí nakrájíme na tenké nudličky a nakupíme na talíř. Maso nakrájíme opatrně na plátky a položíme na zelí (pokud si řeznou plochu masa nechcačky zapudrujeme paprikou, svět se nezboří – maso pak sice vypadá jako po zarděnkách, ale jazyk si to přebere).
4 Okraje talíře vyplníme knedlíky, které hojně omočíme sosíkem.
5 Pokrm sám o sobě sice nevypadá nijak oslnivě, ale všechno se vám vynahradí při konzumaci, kdy začnou probíhat nečekané chemicko-kulinární reakce. Nejprve asi budete nedůvěřivě oďobávat sosíkem nasáklé knedlíky, sem tam se zakřupnete v podstatě do zelného salátu se zajímavou zálivkou, tj. s masovým sosíkem. Zelí začne postupně chuť omáčky posunovat trošku někam jinam. A když se budete zakrajovat do masa, mletá paprika se začne pozvolna rozpouštět v sosíku, který bude mít nakonec úplně jinou chuť než na začátku. A nakonec se z toho v klidu spokojeně zblázníte.

Mohlo by Vás zajímat

Pečené maso s paprikášem
1. Maso nakrájíme, naklepeme, osolíme a potřeme z obou stran hořčicí. Na to poklademe nahrubo nakrájenou cibuli. Pak na každý plátek masa pokládá...
 · 01:00
Vepřové koleno pečené z Kaňkovské ´´pašinky´´
1. den: Do 1 litru vody dáme lžici octa, lžici soli, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 pepřů, vše povaříme a necháme vychladnout. Do ...
 · 03:00
Hamburská vepřová pečeně
Postup Vepřovou kýtu prošpikujeme kousky šunky a okurky (část necháme do omáčky) a osolíme. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a kořenovou zelen...
Kmínová vepřová pečeně
Maso podle potřeby očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Maso částečně odřízneme od kosti. Pak je osolíme a okořeníme drceným kmínem. Ve větší ...
 · 01:30 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...