Vepřové maso na zakysané smetaně
Suroviny
na porce
- vepřového masa (nejlépe z plece, někdo má rád i libový bůček) 600 g
- tuku 50 g
- menší cibule (i střední) 3
- 2-3 lžičky mleté sladké papriky
- drcený kmín (přecedíme raději přes jemné sítko)
- sůl
- 6-8 dl vývaru (stačí vřelá voda s masoxem)
- 1-1,5 lžíce hladké mouky na zahuštění
- brambor 700 g
- zakysané smetany 0,12 l
Postup
1 Maso nakrájíme na kostky. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku, znovu zpěníme, přidáme nakrájené maso, kmín, sůl a za občasného podlévání vývarem maso dusíme do poloměkka (je ve stavu, že by se už dalo jíst). Šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme zbylým vývarem (horkou vodou s masoxem).
2 Dále můžeme zvolit dvojí postup. Buď do takto připravené omáčky vlijeme zakysanou smetanu, chvíli povaříme a nakonec obarvíme sladkou paprikou rozpuštěnou v másle, nebo přidáme oloupané, téměř uvařené brambory nakrájené na větší kostky a společně s masem dodusíme doměkka - i v tomto druhém případě nakonec přilijeme zakysanou smetanu a přibarvíme paprikou v másle (i bez másla).
3 Doporučená příloha:
4 buď uvařené brambory, jak uvádí recept a může být i krajíček čerstvého chleba, nebo houskový knedlíky či rýže.
Mohlo by Vás zajímat
1. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme na kostky nakrájené maso, zaprášíme paprikou, osmahneme, přidáme prolisovaný česnek, tluče...
· 01:15 ·
Z fazolí slijeme vodu. Dáme je do velkého hrnce a přelijeme vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Zmírníme oheň a fazole zvolna vařím...
· 01:15
Vepřové plátky mírně naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran, jak jsme zvyklí. Na jednu polovinu řízku na sebe narovnáme na kolečka pokrájen...
Nejdříve je třeba nakrájet mrkev, abychom je měli připravenou. Čím větší, tím lépe se krájí. Nejdříve podélně na tenčí plátky, pak se jich vždy n...
Komentáře