Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Zákusky > Vánočka pravá máslová
 

Vánočka pravá máslová

Vánočka pravá máslová
 
  • přidat obrázek ...
 
***
Náročnost
obtížný
Časová náročnost
127 min.
Počet zobrazení
4569x
Autor: Vlastní

SUROVINY

1 kg polohrubé mouky
42 g droždí
4 špetky soli
500 ml mléka
230 g másla
200 g cukru
2 žloutky
1 lžička strouhané citrónové kůry
40 g rozinek
70 g mandlí
1 vejce na potření

POSTUP

Šálek mléka mírně ohřejeme. Rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme sůl. Spaříme mandle. vyloupeme je a nakrájíme na nudličky. Změklé máslo ve velké míse utřeme se žoutky, zbylým cukrem a citrónovou kůrou. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme mléko i kvásek a těsto důklasdně propracováváme, dokud se nelepí na vál. Teprve potom přidáme rozinky a zapracujeme je do těsta. Těsto vrátíme do mísy, poprášíme moukou a necháme cca 2 hodiny kynout. Pak těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu připravíme jednu vánočku. Jeden díl rozdělíme na 9 stejných kousků, ze kterých vyválíne úzké prameny. Pak pleteme 4 jako spodní díl, 3 jako střední díl a 2 jako vrchní díl. Konce pak podhrneme pod spodní díl. Patra vždy trochu promáčkneme a jednotlivá patra prosypeme kousky mandlí. Vánočku z tučného těsta děláme hodně úzkou, prptože má snahu se při pečení rozlézat. Vánočku necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout, pak potřeme vejcem a posypeme povrch mandlemi a propíchneme na třech místech špejlemi od vrchního dílu dolů.. Tím zabráníme, aby se jednotlivá patra při pečení nesvezla. Troubu rozpálíme na 220 °C a pečeme cca 15 minut. Teplotu pak snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 20-25 minut. Délka pečení je závislá na velikosti vánočky a proto musíme dopékání hlídat.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2017
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.