Jablkové želé s růžovými květy

0 hodnocení12:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • nezralých jablek 1 kg
  • chem. neošetřený citron 1
  • asi 250 g okvětních lístků z voňavých růží
  • želírovací cukr

Postup

1 1. Jablka omyjeme, stopky otrháme. Plody i s jád­řincem pokrájíme na kousky. Dáme do velkého kastrolu a přilijeme tolik vody, aby kousky ovoce byly ponořené.
2 2. Citron omyjeme horkou vodou, tence oloupe­me. Slupku přidáme ke kouskům jablek. Vše při­vedeme do varu. Po několika minutách citronovou kůru vyjmeme. Jablka vaříme doměkka.
3 3. Síto vyložíme mulovým šátkem, dáme do mísy, vložíme ovocné pyré a přes noc necháme okapat.
4 4. Růžové lístky spaříme vřelou vodou, prudce zchladíme ledovou vodou, necháme okapat. Jablečnou šťávu ohřejeme se stejným množstvím želírovacího cukru, vaříme 4 min. s rýžovými lístky, plníme do sklenic.
5 Tip: Při výrobě želé je množství želírovacího cukru závislé na množství získané ovocné šťávy, poměr cukru a šťávy je 1:1.

Poznámka

trvanlivost asi 12 měsíců

Mohlo by Vás zajímat

Bezinková limonáda - jako sekt
Postup přípravy: Převaříme a vychladíme vodu, nalijeme jí na květy bezinek, přisypeme cukr a vložíme rozkrájený citron bez jader. Lahev uzavřeme,...
00:44
Med ze sedmikrásek
Postup přípravy: Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a n...
00:44 · 00:44
Pampeliškový med ii.
Postup přípravy: Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme přes utěrku, k...
00:44 · 00:44 · 00:44
Neobvyklé marmelády
Jablečná marmeláda 600 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek 250 ml jablečné šťávy, pokud možno neslazené 2 PL instantní kávy 150 ml v...
00:44 · 00:44 · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...