famózní svíčková se sladkokyselým nálevem

famózní svíčková se sladkokyselým nálevem
0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík...), kousek špeku nebo slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou), zakyslá smetana, 200ml smetany ke šleh 500 g
  • ání, 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce (nemusí být), tymián, sůl, cukr, ocet, citronka nebo citr. šťáva

Postup

1 Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 PL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.
2 Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso. Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.
3 Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme. Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v pulitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškama Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citr. šťávou a cukrem.
4 Je to dobrotka a maso nemusíte den předem nakládat!!!
5 Vyzkoušejte!

Mohlo by Vás zajímat

Vinaigrette z míchané zeleniny
Míchanou zeleninu (konzerva) necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Nálev ze zeleniny smícháme se stolní hořčicí a dobrého oleje a okořeníme solí, ...
 · 00:10 · 
Bílá cibulová omáčka
2 cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme. 1 lžíci másla nebo margarínu rozpustíme a cibuli na něm osmahneme, pak přilijeme 125 ml suchého bílého ví...
 · 00:15 · 
Tomatová salsa
Do hrnku se silným dnem dáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli kterou sesklovatíme, přidáme feferonku a nahrubo pokrájený česnek. Vše orestujem ...
 · 00:15 ·  · 00:30 · 
Námořnická rajská omáčka
V hrnci rozehřejeme olej. Když je rozpálený, vsypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí a vytvoří se z něj karamel. Pak za stálého míchání přidá...
 · 00:15 ·  · 00:30 ·  · 00:20 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...