Všechny Vaše recepty na jednom místě

 

.mojeid.cz 

 

E-mail:  Heslo:    registrace

Home > Recepty > Zeleninové polévky > Židovský boršč čtyřikrát (boršč na kyselo - s masem - se zeleninou - ze zelí a brusinek
 

Židovský boršč čtyřikrát (boršč na kyselo - s masem - se zeleninou - ze zelí a brusinek

Židovský boršč čtyřikrát (boršč na kyselo - s masem - se zeleninou - ze zelí a brusinek
 
  • přidat obrázek ...
 
nezadáno
Počet porcí
4
Časová náročnost
60 min.
Počet zobrazení
1352x
Autor: Magda Saxlová a Karel Sýs: Židovská kuchařka, str. 62-64, Bon Art-Esprit Praha, 1991, židovská ku

SUROVINY

Boršč na kyselo
1,5 kg červené řepy
2,5 litrů vařící vody
pepř a sůl
česnek, rozetřený
cukr
Boršč s masem
500 g hovězího masa
1 větší červenou řepu
1 velká cibule
4 stroužky česneku
3 žloutky
Na dochucení: citrón, pepř, sůl, majoránka cukr.
Boršč se zeleninou
500 g červené řepy
1 kg zelí (dvojnásobek)
4 mrkve
2 velké cibule
husí sádlo
rajský protlak
hovězí vývar
3 brambory
Na dochucení:
citrón, prpř, sůl, cukr a česnek.
Boršč ze zelí a brusinek
voda
brusinky
zelí
2 vejce
smetana
sůl
pepř
cukr

POSTUP

Boršč na kyselo Červenou řepu pečlivě očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vařící vodou, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a solí. Necháme tři dny stranou zkvasit. Zkvašení urychlíme kouskem chlebové kůrky, kterou pak vyjmeme i s povlakem, který se na ní vytvoří. Pak vše propasírujeme přes síto, upravíme chuť solí a cukrem a zavaříme. Podáváme horké i studené. Boršč s masem Připravíme vývar z hovězího masa. Do vývaru vložíme nastrouhanou očištěnou červenou řepu rozkrájenou cibuli a drobně nasekaný česnek. Vaříme asi 20 minut, osolíme, dochutíme cukrem, citrónem, majoránkou, pepřem a ještě půl hodiny povaříme. Pak odstavíme a vmícháme 3 žloutky, předem rozkvedlané v troše polévky. Maso nakrájíme na kostečky a vrátíme do polévky. Podle jiné varianty můžeme přidat rozkrájená rajčata a rozinky. Boršč se zeleninou Uvaříme vývar z masa a kostí. Nakrájíme řepu a dvojnásobek zelí, mrkve a cibule a osmahneme na husím sádle, přidáme rajský protlak a vložíme do přecezeného vařícího vývaru. Brambory nakrájíme na kostičky a rovněž přidáme k vývaru. Vodu podle potřeby doplňujeme a vaříme doměkka. Pak ochutíme citrónem. pepřem, solí, cukrem a česnekem. Boršč ze zelí a brusinek Brusinky opláchneme a uvaříme v menším množství vody, až popraskají. Pak je propasírujeme. Jemně pokrájené zelí dáme vařit a přidáme propasírované brusinky i se šťávou. Když je zelí měkké, odstavíme je, vmícháme dvě celá rozšlehaná vejce a zjemníme smetanou. Ochutíme solí, cukrem a pepřem.
vytisknout Tisk  |   uložit do PDF PDF  |   poslat e-mailem Poslat  |   sdílet Sdílet  |   hodnotit Hodnotit  |   opravit (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Opravit  |   nový recept (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nový  |   nahlásit porušení práv (PŘÍSTUPNÉ PO PŘIHLÁŠENÍ) Nahlásit
Sdílení receptu: 
Google Google  |   Facebook Facebook  |   Twitter Twitter
Trvalý odkaz: 
povinná položka Povinná položka
  
 *
 **
 ***
 ****
 *****
  

KOMENTÁŘE

Zatím k receptu není žádná diskuse
Nový komentář
Hodnocení receptu:  * |   ** |   *** |   **** |   *****
      
Pro přihlášení pomocí Google účtu, OpenID nebo MojeID využijte přihlášení v horní části stránky.
povinná položka Povinná položka
eCookBook.cz   :   mojeZáruky.cz   :   mojeSpotřeba.cz   :   Podmínky použití   :   Partneři   :   Reklama   :   Kontakt
Eugen Letý © 2004 - 2017
Jsme na Facebooku RSS kanály
Na této stránce použité názvy produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.