Artyčoky v omáčce aioli - Artichauts sauce aioli

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • velké nebo 4 malé artyčoky; 2
  • olivového oleje; 2 dl
  • stroužky česneku; 4
  • citronu; - šťáva z 1
  • vaječný žloutek; 1
  • sůl;
  • pepř;

Postup

1 Utřeme česnek a smísíme jej s vaječným žloutkem. Osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou, nakonec pak přilijeme i olivový olej.
2 Artyčoky zbavíme stonků a ve slané vodě je uvaříme. Artyčok je velice lahodný druh zeleniny s příjemnou kořennou chutí. Vyplatí se nakoupit menší mladá poupata a konzumovat je v čerstvé podobě. Při tepelné úpravě není záhodno používat hliníkové nádobí, protože artyčoky v něm získají nežádoucí zabarvení a kovovou pachuť. Vaří se obvykle 25 minut od chvíle, kdy voda dosáhne bodu varu, ale tuto dobu je možno zkrátit, když si vypomůžeme tlakovým hrncem. V tom budou artyčoky hotové už za 10 minut.
3 Uvařené artyčoky necháme okapat, počkáme až vychladnou, načež z nich vymačkáme zbylou vodu.
4 Sós podáváme zvlášť a artyčoky si do něho strávník u stolu namáčí.

Mohlo by Vás zajímat

Artyčoky s krevetami
Do mísy nalijeme studenou vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Z citronu nastrouháme kůru a vytvoříme několik hoblinek. Jarní cibulku pokrájíme. Rajča...
01:00
Plněné papriky v červené omáčce
Papriky seřízneme, zbavíme jadřinců, omyjeme a necháme oschnout. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Mleté maso smícháme s vejcem, pepřem, solí,...
01:00 · 01:00
Brokolice v sýrové omáčce
Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme. Brokolici si rozdělíme na malé růžičky a opékáme na pánvi doměkka. Uděláme si omáčku: do rozpuštěného másla p...
01:00 · 01:00 · 00:45 · 
Plněné kedlubny
Postup přípravy: Kedlubny oloupeme a v osolené vodě 3 min. povaříme. Necháme okapat a lžící vydlabeme vnitřek. Rýži uvaříme do poloměkka. Vychlad...
01:00 · 01:00 · 00:45 ·  · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...