Jáhlové škubánky - moc dobré

0 hodnocení01:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • suchých jahel (250 ml) 1 hrnek
  • hrnky vody 3
  • polohrubé mouky 100 g
  • soli 1,5 KL
  • voda na spaření jahel
  • Na posypku:
  • pražená strouhanka nebo mletý mák
  • cukr
  • máslo na polití

Postup

1 Příprava:
2 Jáhly dáme do misky a zalijeme vroucí vodou. Zamícháme, slijeme přes cedník, propláchneme studenou vodou. Tento postup opakujeme třikrát.
3 Jáhly pak ztratí nahořklou příchuť. Ze zkušenosti vím, že takto je to lepší, než jáhly pouze v cedníku propláchnout vroucí vodou.
4 Spařené a propláchnuté jáhly dáme do hrnce, zalijeme 3 hrnky vody, osolíme asi 1,5 Kl soli, přivedeme k varu a pak pomalu vaříme pod poklicí, dokud nejsou jáhly na kaši a voda není téměř pryč.
5 Stáhneme z plotýnky, do jáhlové kaše uděláme vařečkou díry a vsypeme mouku. Zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát.
6 Pak vše promícháme v hladkou hmotu a lžící namočenou v oleji tvarujeme škubánky.
7 Sypeme mákem, strouhankou, cukrem a mastíme rozpuštěným máslem.
8 Zbylé studené škubánky opečeme na oleji nebo sádle, smícháme s třeným česnekem a přisolíme. Získáme tak dobrou večeři.
9 TIP: Při nákupu jahel se snažíme koupit ty s datem výroby nejbižším datu nákupu, jasné žluté barvy Nejsou pak téměř vůbec hořké. Hořkost způsobuje žluknutí tuku, kterého jáhly obsahují poměrně dost. Propláchnutím a spařením se nedobré chuti zbaví.
10 Jáhly obsahují poměrně velké množství železa, jsou dobře stravitelné a prý, kdo je pravidelně jí, mívá dobrou náladu:)

Mohlo by Vás zajímat

Francouzská specialita - Garbure
Příprava: Fazole namočit do druhého dne. Slít je a propláchnout. Vložit je do hrnce se šunkou, nebo slaninou, špekem, zalít vše vodou, přidat bo...
05:00
Karí z červených fazolí
Fazole sceď a dobře je propláchni . Dej je do tlakového hrnce , přidej vodu a gtrochu soli .Pak hrnec uzavři a dej ho na velký plamen . Po prvním...
05:00 · 00:30 · 
Chilli con carne
Propláchnuté předem namočené fazole zalijeme vývarem a uvaříme s jednou cibilí a bobkovým listem doměkka. Cibuli a bobkový list odstraníme. Nadro...
05:00 · 00:30 ·  · 01:00 · 
Cassoulet
Postup přípravy: Nakrájené kůžičky rozvaříme ve vodě. Den předem namočené fazole uvaříme do měkka a smícháme s rozvařenými kůžičkami. Osolíme. Na...
05:00 · 00:30 ·  · 01:00 ·  · 00:44
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...