Najlepšia kapustnica

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

  • Potrebujeme:
  • kyslej kapusty 1,5 kg
  • hovädzieho predného 600 g
  • bravčového pliecka 600 g
  • – 3 menšie cibule 2
  • zrniečok celého čierneho korenia 10
  • bobkové listy 2
  • na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška
  • mlieka alebo vody 150 ml
  • sušených húb 100 g
  • mletej červenej papriky 3 PL
  • kuracieho bujónu 3 l
  • suchej klobásy 300 g
  • malú čili papričku, korenie tabasco (nemusí byť)
  • rastlinný olej
  • soľ
  • celé čierne korenie

Postup

1 Postup:
2 1. Na rozpálenom oleji speníme na­drobno po­kráj­anú cibuľu. Pridáme umy­té a na menšie kocky pokrájané hovädzie mäso, celé čierne ko­renie, bobkové listy a na­strúhaný muškátový oriešok. Mäso pomaly dusíme. Do misky nalejeme mlieko a namočíme prepláchnuté huby.
3 2. Keď hovädzina pustí šťavu a je na polovicu mäkká, pridáme umy­té a na kocky nakrájané bravčové mäso. Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké. Vtedy pridáme 2 až 3 ly­žice mletej červenej papriky. Ne­solíme. V ďalšom hrnci uvaríme kurací bujón.
4 3. Mäso ďalej dusíme na miernom ohni a pridáme namočené huby. Stále nedolievame žiadnu vodu. Po 10 minútach restovania, keď je hovä­dzina už takmer mäkká, pridáme kyslú kapustu. Aby nebola príliš kyslá, premyjeme ju, prípadne pokrájame na menšie kúsky. Kapustu premiešame s mäsom ­a zalejeme horúcim bujónom.
5 4. Kapustnicu necháme pomaly variť, aby sa kapusta nerozvarila. Po 20 až 30 minútach ju ochutnáme a dochutíme soľou, prípadne do nej pridáme čili papričku a nie­koľko kva­piek tabasca. Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Kapustnicu už nevaríme.
6 Náš tip: Kapustnicu môžete uvariť už dva dni pred Vianocami. Veď prastaré mamy hovorievali, že najlepšia je na tretí deň. Zohrievať ju môžete všetku, alebo z nej odoberajte podľa potreby.

Mohlo by Vás zajímat

Kapustnica
Ako na to: Údené mäso alebo rebierka uvaríme domäkka. Potom do vývaru pridáme kyslú kapustu, pokrájanú cibuľu, huby, cesnak, koreniny a spolu v...
02:00 · 
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
1. Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. ...
02:00 · 
Slovenská kapustnica
Dáme vařit brambory, přidáme sůl, kmín, a vaříme. Když jsou brambory poloměkké přidáme nakrájené zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše vaříme...
02:00 ·  · 
Kapustnica s domácou klobáskou a údeným masom
Ve větším hrnci rozškvaříme nakrájenou slaninu, osmahneme na ní nakrájenou cibuli, vmícháme papriku a zalijeme vývarem. Přidáme na plátky nakráje...
02:00 ·  ·  · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...