Svíčková paní Hany ze Vsetína

Svíčková paní Hany ze Vsetína
0 hodnocení01:00náročné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • hovězí falešné svíčkové
  • naložené kořenové zeleniny 1 sklenice
  • mrkve 2
  • petržel
  • cibule
  • malý celer
  • zrnek pepře 5
  • zrnek nového koření 5
  • bobkového listu 3 ks
  • sůl
  • pepř
  • zeleninový bujón
  • šťáva s citronu
  • cukru 1 lžíce
  • mléka 300 ml
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • šlehačka 1
  • másla 50 g
  • brusinkový kompot
  • Chlebový knedlík:
  • krajíců tmavého chleba (den starý) 5
  • vody 400 ml
  • vejce 1
  • cibule
  • slaniny 100 g
  • (300 g) polohrubé mouky 1 hrnek
  • 1 prášku do pečiva

Postup

1 Naloženou kořenovou zeleninu dáme do mísy, přidáme nakrájený celer, mrkev, petržel a cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v lednici. Pakliže máte k dispozici plátěný pytlíček, nasypte do něj koření, které budete potřebovat, abyste potom z omáčky nemuseli vytahovat nevzhledný pepř a nové koření. Pytlíček naplňte 5 kusy barevného pepře, 5 kusy nového koření a bobkový list. Zavážeme, přidáme k naloženému masu a vložíme do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi hodinu a dvacet minut.
2 Chlebový knedlík:
3 Mezitím si připravíme chlebový knedlík. Na oleji osmažíme anglickou slaninu s cibulkou a necháme vychladnout. Tmavý chléb nakrájíme na kousky, dáme do mísy a zalijeme 4 deci teplé vody. Přidáme jedno vajíčko, vychladlou opečenou anglickou slaninu a promícháme. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva a přisolíme. Vymícháme těsto a dáme do silikonové formy, kterou vložíme na devět minut na 850 stupňů do mikrovlné trouby. Jestli nemáte silikonovou formu, nalijte těsto do hrnků. Do velkého hrnce nalijeme vodu, tak, aby hrnky s těstem byly do třičtvrtiny ponořené do vody, a necháme projít varem.
4 Uvařené maso vyndáme z trouby a dáme jej stranou. Uvařenou zeleninu vložíme do hrnce, necháme chvíli povařit a rozmixujeme ji. Připravíme si „záhušťku“. V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky. Rozmixovanou zeleninu vrátíme zpátky na sporák a zahustíme. Přidáme jeden zeleninový bujón, šťávu z půlky citronu, šlehačku, lžíci a půl cukru a na zjemnění dva plátky másla. Chvíli povaříme. Na talíř naklademe nakrájené chlebové knedlíky, maso, přelijeme svíčkovou omáčkou a ozdobíme brusinkami.

Poznámka

BABICOVA KUCHAŘKA - 8. díl – Omáčky Nechte se zlákat omáčkovou mánií a naučte se vařit královnu všech omáček – svíčkovou. Paní Hana ukázala, jak rychle uvařit královnu všech omáček – svíčkovou.

Mohlo by Vás zajímat

Klasická svíčková podle Dalibora Navrátila
Mrkev, cibuli, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a osmahneme v něm zeleninu. Zelenina se nemá ...
Hovězí na pepři
Hovězí maso osušíme, odblaníme, silně posolíme (cibule je sladká) a pečlivě obalíme v pepři. Pepřem nešetřit. V kastrolu na kamnech rozpálíme ole...
 · 00:03
Dietní hovězí svíčková na smetaně i
Očistěnou zeleninu nakrájíme na kostky, orestujeme na tuku, vložíme svíčkovou a necháme opéci. Pak podlijeme vodou přidáme koření a necháme péci ...
Hospodský guláš podle Zdeňka Polreicha- základní
MASO - na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední - plec nebo krk. Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho dr...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...