Voňavý steak Stroganoff

Voňavý steak Stroganoff
0 hodnocení00:35
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • POTŘEBUJETE:
  • steaky, každý o hmotnosti 170–200g 4
  • cibule nakrájené na kolečka 2
  • másla 40 g
  • stroužky česneku 2
  • žampionů nakrájených na plátky 400 g
  • lžičku mleté papriky 1
  • rostlinného oleje 2 lžíce
  • vývaru 300 ml
  • zakysané smetany 300 ml
  • hrsti sekané zelené petrželky 2
  • sůl, pepř

Postup

1 1. OSMAHNĚTE PŘÍSADY
2 Nakrájenou cibuli osmahněte na másle ve velké pánvi. Vmíchejte česnek i žampiony a smažte až do té doby, než houby začnou pomalu zlátnout. Přisypte mletou papriku a po půl minutě směs přemístěte do mísy.
3 2. OPEČTE STEAKY
4 Do pánve vlijte rostlinný olej, a když je rozpálen, opečte na něm plátky roštěné, 2–3 minuty po každé straně (pokud se tam nevejdou všechny najednou, opečte je postupně).
5 Vyjměte je a udržujte v teple.
6 3. NAKONEC PŘIDEJTE SMETANU
7 Do pánve vraťte houby, zalijte vývarem a nechte prudčeji vyvařit, až zbude jen třetina původního množství.
8 Odstavte a přimíchejte zakysanou smetanu, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte posypané petrželkou; jako přílohu doporučujeme široké nudle nebo rýži.
9 Pravý steak je načervenalý
10 Nejlepším masem, které splní vaše očekávání, je maso z mladého býčka, ideálně ze skotského plemene Agnus nebo francouzského Charolais. A jdete-li vybírat to pravé maso na steak, dávejte si pozor, aby na něm nebyly hnědé skvrny a aby bylo opravdu správně načervenalé.
11 Zapomeňte na paličku!
12 Ještě než se pustíte do naklepávání masa, měli byste vědět, že správný špalíček masa na biftek by měl být tak 3 až 4 centimetry vysoký - ze střední části svíčkové zbavené tuku a blanek. Maso pak nechte chvilku uležet, aby získalo pokojovou teplotu. Nikdy ho nedávejte z lednice hned na pánev. A pozor! Nejdůležitější je zapomenout na paličku! Maso velmi šetrně naklepáváme nejlépe prsty, hranou či klouby ruky. Je dokonce možné maso nenaklepávat vůbec.
13 Krvavý nebo propečený?
14 Profesionálovi stačí hmat: krvavý biftek je nejměkčí, středně propečený pružný jako míč a dobře propečený nepruží vůbec. Jinak platí: 200gramový biftek opékejte zprudka minutu po každé straně, preferujete-li polosyrový. Zvýšíte-li na dvě minuty, bude mít biftek hnědou kůrku a růžové maso s krvavým středem. Po čtyřech minutách opékání krvavý střed zmizí a biftek je středně propečený, po deseti minutách je propečený úplně. Delší dobu vůbec nezkoušejte, pak už se nedá mluvit o bifteku.

Mohlo by Vás zajímat

Hovězí steak na grilu
Postup: Nakrájené steaky obalíme v barevném pepři a naložíme do olivového oleje s česnekem, rozmarýnem a petrželkou (si na 6 hodin). Upravené...
Hovězí steak na zázvoru
Zubereitung Die Steaks auf beiden Seiten mit dem Ingwer einreiben, mit schwarzem Pfeffer bestreuen und 10 Minuten ruhen lassen. Das Salz glei...
 · 00:20 · 
Provensálský hovězí  steak
Na rozpáleném oleji doměkka (přibližně 5 min.) orestujeme osolené a na půlky pokrájené žampiony, na kostky nakrájenou papriku a na konec přidáme ...
 · 00:20 ·  · 00:30 · 
Boubín Mount
Do misky jsme nalili olivový olej a přidali do něj podle chuti koření. Zásadou je jen to, aby bylo jemné -my jsme použili speciální steako-vou sm...
 · 00:20 ·  · 00:30 ·  · 00:10
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...