Božské ¨pandoro¨ - hvězdicový vánoční ¨zlatý chléb¨z Verony

Božské ¨pandoro¨ - hvězdicový vánoční ¨zlatý chléb¨z Verony
0 hodnocení02:00
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • Kvásek:
  • hrnku (4 lžíce) vlažné vody 43-46°C 0,25
  • čerstvých, nebo 1 balíček sušených kvasnic 24 g
  • cukru 1 lžička
  • velký žloutek pokojové teploty 1
  • nebělené polohrubé mouky 110 ml
  • Těsto:
  • 1l-1120ml nebělené polohrubé mouky
  • velkých žloutků pokojové teploty 7
  • jemného krystalového cukru 170 ml
  • (45g) změklého másla 3 lžíce
  • vody 110 ml
  • velké vejce pokojové teploty 1
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • vanilkový cukr
  • měruňkové marmelády 4 lžíce
  • pudrový cukr na pocukrování smíchaný s vanilkovým cukrem

Postup

1 Příprava:
2 Do malé misky nalít vodu a dobře do ni zamíchat kvasnice, cukr, žloutek a mouku. Přikrýt plastickým filmem a nechat na teplém místě vzejít asi po 2 hodiny, nebo do dvojitého objemu.
3 Na vál navršit 670g mouky a udělat do ni velký důlek.
4 Našlehat dohromady 4 žloutky, 110ml cukru, máslo a vodu. Dovnitř dobře zamíchat kvásek a nalít vše do důlku v mouce. Pomocí rukou přidávat mouku a vypracovat ze všeho poměrně lepivou kouli. Na vál přisypat více mouky a hníst těsto po 5-10min. Pozor, nepřidat příliš mnoho mouky, těsto má zůstat trochu lepivé na dotek. Lehce vytřít mísu změlkým máslem, vložit do ni těsto a několikrát ho otočit, aby se v másle obalilo. Lehce přikrýt plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat jej vzejít po 2 hodiny do dvojnásobného objemu.
5 Pěstí zbouchnout těsto dolů, ale nechat ho ještě v míse. Přidat 110ml mouky, 3 žloutky, celé vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Hníst, až se vše spojí. Potom vyklopit těsto na lehce pomoučený vál a hníst dalších 10-12min. Vrátit těsto do čisté, máslem vymaštěné mísy, několkrát ho otočit a přikrýt plastickým filmem a utěrkou. Nechat ho kynout další 2 hodiny.
6 Máslem vymazat a moukou vysypat dvě formy. Tradiční jsou ve tvaru hvězdice, ale bábovková forma, nebo podobná hluboká je také vhodná, tak jako nákypoví, nebo pudinková forma atd. Zbouchnout těsto pěstí, rozdělit ho na dvě části a na trochu pomoučeném vále je vyválet na koule. Ty vložit do forem, přikrýt je utěrkou a nechat je nakynout po další 1,5 hodiny, nebo až těsto nabyde na 0,666666666666667 formy.
7 Předehřát troubu na 190°C.
8 Péct Pandoro po 35-40min., nebo až jsou nahoře zlatohnědé a zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat je zchladnout po 10min. ve formách a potom je opatrně vyklopit na mřížku a nechat je vychladnout úplně.
9 Rozehřát marmeládu, potřít s ní celý povrch Pandoro a hodně je pocukrovat.
10 TIP: Pandoro se dají dobře zabalené zmrazit, ale v tom případě se potírají marmeládou a cukrují až po rozmraražení.

Mohlo by Vás zajímat

Panettone jinak-vánoční dobrota z Milána.
Příprava: Smíchat kvasnice a vlažnou vodou a trochou mouky. Přikrýt a nechat vzejít po 30min. Dohromady smíchat mouku, cukr, sůl a udělat dop...
02:00 · 
Pestrá vánoční bábovka
Švestky a třešně nakrájíme na malé kousky, necháme nasáknout portským vínem. Vymastíme a vysypeme bábovkovou formu, položíme ji do chladu. Cukr...
02:00 · 
Bábovka s překvapením
Podle návodu na sáčku vypracujeme hladké kynuté těsto, necháme ho vykynout a lžíci namočenou v hladké mouce odkrájíme kousky jako na malé buchty....
02:00 · 
Pudingová bábovka
Žltky, cukor a olej vyšľaháme do penista. Pridáme Zlatý klas rozmiešaný s kakaom a práškom do pečiva. Dobre premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý s...
02:00 · 
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...