Hovězí vývar (do mrazáku) - l@

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Ingredience:
  • l: - Rozpočet na 3,5
  • morkových kostí 3 kg
  • oloupané cibule 500 g
  • předního hovézího (kližky) 2 kg
  • velké mrkve 4
  • střední celer 1
  • střední pórky 2
  • velkých stroužků česneku 5
  • sušeného tymiánu 0,5 lžičky
  • bobkové listy 2
  • větvičky zelené petrželky 4
  • zrnek černého pepře 20
  • zrnek nového koření 6

Postup

1 Příprava:
2 Dobře omyté čerstvé morkové kosti, posekané (od řezníka) na menší kousky vložíme na pekáč, posypeme na větší kousky pokrájenou cibulí a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme asi 1-1,5 hodiny. Potom kosti s cibulí vložíme do velkého hrnce, přidáme na kostky nakrájené přední hovězí (případně kližku), 4 litry vody a přivedeme k varu. Přilijeme 200 ml studené vody, snížíme teplotu a odstraníme z povrchu pěnu.
3 Z pekáče slijeme vypečený tuk, přidáme 0,5 l vody a povaříme 3-5 minut. Pak přecedíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, celer, pórek, plátky česneku (nemusí být) a koření, přikryjeme neúplně poklicí, mírně vaříme 4 hodiny a sbíráme pěnu.
4 Uvařený, trochu zchladlý vývar přecedíme přes cedník vyložený namočeným plátnem do velké mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 2 hodiny vychladnout. Studenou polévku uložíme na noc do chladničky, ráno sebereme ztuhlý tuk, polévku rozlijme do vhodných nádob, označíme a rychle zchladíme.
5 Poznámka1:
6 Morkové kosti můžeme vynechat a vývar bude dietnější, i když ne tak chutný.
7 Poznámka2:
8 Množství dávkujeme do vhodných kelímků z voskovaného papíru podle potřeb rodiny, abychom měli po ruce vždy tolik, kolik okamžitě potřebujeme (pamatujme, jednou rozmrazené se už nesmí znovu zmrazit). Tento vývar není slaný a dá se použít i pro nemocné, kteří mají solení zakázáno, a přitom je velmi chutný.

Mohlo by Vás zajímat

Klasický hovězí vývar
Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i ze...
 · 01:00
Drštková polévka
Většinou vaříme 1 den hovězí drštky a druhý den polévku. Vaření drštek: Hovězí drštky vložíme do většího hrnce a zalejeme studenou vodou. Na pl...
 · 06:00 · 
Bramborová s uzenou treskou (makrelou)
1) tresku , cibuli , bouquet garni a vodu dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme až se začne maso rozpadat. 2) Tresku ...
 · 
0185 - Ruský boršč
Červenou řepu, zelí a maso nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého míchání opečeme. Přidáme vývar nebo vodu a ...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...