Stejk

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • Tip

Postup

1 Stejk
2 Aké mäso sa používa na bifteky?
3 Zásadne kupujeme len filé s jemnými vláknami a dbáme, aby bolo pekne mramorované. Nákup hovädzieho filé je vecou dôvery: preto je dôležité vyberať si mäsiara, ktorému veríme.
4 Ako sa pripravuje stejk?
5 Existujú tri klasické spôsoby prípravy, ktoré majú tieto anglické názvy: well done, medium a rare, čo znamená "prepečený", "poloprepečený", a "krvavý".
6 Uvedieme aj francúzske odborné názvy: bien cuit, a point, saignant (bleu). Najlepšia je azda zlatá stredná cesta - mäso rovnomerne doružova prepečené.
7 Ako sa správne pečie stejk?
8 Mäso z oboch strán osolíme, posypeme mletým čiernym korením, narýchlo z oboch strán opečieme v rozpálenom oleji a dáme do rúry. Podľa veľkosti a hrúbky mäsa pečieme 2 až 3 minúty, potom ho vyberieme a v teple necháme odpočívať 4 minúty.
9 Pred podávaním ho ešte raz nakrátko vložíme na panvicu do speneného masla a opečieme z oboch strán, aby bol stejk horúci. Aj pri odpočívaní ho treba obracať, aby sa v ňom šťava rovnomerne rozložila.
10 Zásadne však treba každé mäso (okrem pečene a obličiek) - aj na grilovanie - soliť pred prípravou. Soľ prenikne do mäsa a zjemní chuť. Dodatočné solenie je vždy len východisko z núdze.
11 Kedy je stejk upečený na bod?
12 Zistíme to stlačením medzi prstami. Mäso uchopíme palcom a ukazovákom a na bokoch ho mierne stlačíme. Druhou rukou ho stisneme palcom a ukazovákom zhora a zospodu, aby sme stejk stláčali zo všetkých strán.
13 Čím je mäso menej prepečené, tým je na dotyk hutnejšie a mäkšie. Pri pečení treba vystihnúť okamih, keď uprostred stejku cítime už len jediný mäkký bod (vtedy je stejk ružový).
14 Má sa stejk nechať odležať?
15 Áno. Keď stejk uložíme na 1 až 2 dni do oleja, mäso nádherne zjemnie.

Mohlo by Vás zajímat

Kuřecí stejk na paprikovém karnevalu
Plech pomastíme olejem, posypeme nasekaným česnekem a položíme naň omyté a osušené papriky. Plech vrazíme do předem rozdrážděné peci. Papriky ...
00:45
Potěšení pánů z Růže
Kuřecí prsíčko podélně nařízneme k tlustější delší straně, ale nedokrojíme. Maso rozevřeme a mírně naklepeme na větší plátek (asi tak přes celý t...
00:45 · 00:30
Vyliskaný stejk
T-bone steak rukou mírně zpracujeme (já ho tzv. vyliskám po čuni), posypeme nahrubo umletým barevným pepřem, dáme do vhodné nádoby, pokapeme Worc...
00:45 · 00:30 · 00:20
Kuřecí stejk s fazolemi
Kuřecí prsa velmi lehce naklepeme (tupou stranou nože), osolíme a opepříme. Prudce je opečeme po obou stranách na oleji, aby se maso zatáhlo. Pře...
00:45 · 00:30 · 00:20
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...