Floydův sytý kořeněný guláš ze Staroměstského náměstí

0 hodnocení
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • kvalitního zadního hovězího masa, na větší medailonky 2 kg
  • tučné slanina (špeku) 200 g
  • 1-2 velké cibule, nadrobno
  • nasekaného česneku (4-5 stroužků) 1 lžíce
  • rajčat, na kostičky 6
  • vrchovatá lžíce sladké mleté papriky 1
  • chilli papričky, podle chuti a odvahy
  • kytička nasekané zelené petrželky
  • bobkové listy 3
  • rajského protlaku 2 lžíce
  • litru piva 10° 0,5
  • Na knedlíky:
  • mouky 500 g
  • nastrouhané citrónové kůry 1 lžíce
  • najemno nasekané petržele 2 lžíce
  • čerstvých lístků šalvěje, najemno nasekané 1 lžíce
  • menší cibule, nadrobno 1
  • osmahnuté slaniny 2 lžíce
  • voda podle potřeby
  • Příloha:
  • knedlíky

Postup

1 Na rozpálený olej ve větším hrnci vložíme na kostečky nakrájenou tučnou slaninu (špek), osmahneme ji téměř dozlatova, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek a po chvilce přidáme na kostky nakrájená rajčata. Vše promícháme a zmírnime oheň. Na jiné pánvi na rozpáleném oleji prudce osmahneme plátky hovězího masa (10 - 12 medajlonků velkých asi jako 0,5 dlaně). Maso necháme jen zatáhnout a pak je přemístíme i s vypečenou šťávou do hrnce s cibulovým základem. Přidáme mletou papriku a podle chuti vhodíme do hrnce několik chilli papriček, přidáme sekanou petrželovou nať, bobkové listy a trochu rajčatového protlaku. Vše zalijeme pivem, hrnec zakryjeme a necháme vše dusit asi tak 2 hodiny nebo až je maso měkké.
2 Knedlíky připravíme smícháním mouky, citrónové kůry, vody, jemně nasekaných bylinek: petrželové natě a čerstvé šalvěje, cibule a osmahnuté slaniny. Vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky, obalíme je v mouce a necháme asi 30 minut vařit v páře.

Mohlo by Vás zajímat

Pravý hospodský hovězí guláš
cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť. P...
 · 00:30
Hovězí na pepři
Hovězí maso osušíme, odblaníme, silně posolíme (cibule je sladká) a pečlivě obalíme v pepři. Pepřem nešetřit. V kastrolu na kamnech rozpálíme ole...
 · 00:03
Klasická svíčková podle Dalibora Navrátila
Mrkev, cibuli, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a osmahneme v něm zeleninu. Zelenina se nemá ...
Hospodský guláš podle Zdeňka Polreicha- základní
MASO - na guláš je nejlepší kližka, protože se nerozpadá, případně jiné hovězí přední - plec nebo krk. Vždycky by se měl guláš vařit z jednoho dr...
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...