Rajská omáčka

0 hodnocenívelmi snadné
Sdílet Označení

Suroviny

na porce

  • 500-600 g vařeného přední­ho či zadního hovězího ma­sa
  • tuku 70 g
  • hladké mouky 50 g
  • kořenové zele­niny (mrkev, celer, petržel) 60 g
  • cibule 40 g
  • rajského protlaku 150 g
  • pepře 20 kuliček
  • 1-2 bobkové listy
  • kuličky nového koření 3
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • 7-8 dl vývaru (vody s 0,5 až celou kostkou ma­soxu).

Postup

1 Na rozpáleném tuku osmaží­me během 8-10 minut zeleninu a cibuli, pokrájené na plátky, přidáme mouku a za stálého mí­chání tak vznikne světlá jíška s přísadami.
2 Vmícháme rajský protlak a koření, zalijeme tep­lým vývarem (vodou s maso­xem), řádně rozmícháme a vaří­me zhruba 30 minut. Uvařenou omáčku procedíme a ochutíme octem a cukrem a 4-5 minut povaříme.
3 Přidáme na plátky nakrájené maso a prohřejeme. Pro zjemnění můžeme přidat 2 lžíce šlehačky (smetany).
4 Doporučená příloha:
5 houskové knedlíky, rýže, krupičkové noky.

Mohlo by Vás zajímat

Babiččina rajská omáčka
Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen n...
Babiččina houbová omáčka
Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku. Sundáme s ohně a za stálého míchání přiléváme vývar. Vrátíme na oheň a povaříme. Sem tam zamícháme. ...
Česneková omáčka - Hamúd šámi, hamúd túmi
Postup přípravy: Olej rozehřejeme v kastrolu a v něm dozlatova osmahneme česnek. Přilijeme polovinu vývaru, dobře promícsíme. mezitím v jiné nád...
Aiolská omáčka
Prolisovaný česnek smícháme s Majonézou, smetanou, přidáme nasekanou pažitku a petrželku. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem....
 · 00:15
mojeSpotřeba.cz - evidence spotřeby energií
Mějte Vaší spotřebu domácnosti plně pod kontolou.
Nenechte se zaskočit vyúčtováním.
Přehledné statistiky, rady pro další úsporu, fotodokumentace odečtů, ...